2014. október 29., szerda

Rorschach-teszt fotókkal

A Rorschach tintafolt-teszt egy komplex pszichológiai, diagnosztikai mérőeszköz, egyike a XX. század legáltalánosabban használt projektív tesztjeinek. Célja, hogy a pszichológus feltérképezhesse a vizsgálati személy személyiségstruktúráját, más vizsgálatok kiegészítése érdekében. Bár az eredeti teszt tintafoltokkal működik, és az egész világon ugyanazokat a pacákat használják, én most rendhagyó módon fotókat készítettem erre a célra. Az ötletet a gyönyörű, mozdulatlan tófelszínben tükröződő parti fák adták. 
Az ötletadó kép
A képeket aztán elforgattam, tükröztem, kiküszöbölve a víz adta elmosódást. Kiemeltem belőle részleteket. Kíváncsi vagyok, ki mit lát bennük? Írd a kommentbe, ha van hozzá kedved!
Rossz válasz nem létezik, de vigyázat a válaszok alapján részletes személyiség  elemzés történik! :) Az eredeti teszt esetében a teszt felvevője a válaszok különféle jellemzőit egy bonyolult, sok tapasztalatot kívánó módszerrel összegzi, és a beszélgetés során leszűrt megfigyelésekkel egyesítve készíti el írásos véleményét. A teszt eredménye nem „ítélet”, hanem egy vázlatos személyiségrajz, amelynek az érvényességét és pontosságát a szakember más módszerekkel is ellenőrzi. Érdekeség, hogy az értékelési rendszert Mérei Ferenc dolgozta ki és tette más országok adataival egybevetve ismertté külföldön is.
Akkor a képek:
 

 

 




9 megjegyzés:

  1. Ha majd lesz időm egy kicsit több, elmélázok rajtuk, de így elsőre: Az első, zöld egy gonosz rovarra, az utolsó pedig olyan Siva féle többkarú istenségre emlékeztet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem az első egy tündér :). Az utolsóban én is többkarú istent látok.

      Törlés
  2. Az első szerintem egy elefánt, a második pedig egy szőrös erdei állatka :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A második biztos, hogy egy ősi hüllő rekonstruált csontváza :)

      Törlés
  3. Hú de rég akarok ilyeneket csinálni :) Van itt minden kéremszépen: hal-isten, torinói lepel, röntgen-nyuszi, maja-pók, siva-szöcske.

    VálaszTörlés
  4. Igazán kreatív és izgalmas fotók, nagyon tetszik, hogy párhuzamba állítottad a teszttel. Gratulálok!

    VálaszTörlés