2023. május 30., kedd

Ibolyás gérbics

 

Ez a korhadéklakó kosborféle elsősorban meleg, száraz tölgyesekben él. Szubmediterán növény. Akár 50 cm mélyre is behatol a talajba húsos oldalgyökerével. Szára virágzáskor zöldeskék színű, a termés érésekor  azonban bezöldül. Május-júniusban virít. Laza virágzatát 7-20 virág alkotja. 

 

 

Bár van még fotoszintetikus pigmentje, de jelentős mértékben nem fotoszintetizál,  klorofill nélküli életmódot folytat. Fejlődéséhez szüksége van gombákra. Gyökereinek 85 %-a érintkezik a gombafonalakkal.  

Partnerei a galambgombák (földtoló galambgomba, vagy a keskenylemezű galambgomba), találtam is néhányat a virág környékén.  

A virágzás első fázisában nektárt képez, és arra vár, hogy beporozzák a rovarok. Amennyiben ez elmarad, úgy maradnak az önbeporzásnál (fakultatív önbeporzás). Száraz években képes a talajban, illetve a talajtakaró alatt virágozni és önbeporzás révén termést hozni. 



Az orchideamagvakat a maghéjon belül jóval  több, mint 90%-át levegő tölti ki, nagyon könnyűek, magjai szinte lebegnek a levegőben (6 másodperc alatt ér talajt), ezért viszonylag nagy távolságra is eljuthatnak szél segítségével. Ez a távolság bizonyos  kosborfajok esetében akár 100-200 km is lehet!






Védett, eszmei értéke 10.000 Ft. 


Forrás: Magyarország orchideáinak atlasza

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése