2023. január 1., vasárnap

Fatörzsek 2022


Kopasz ágú fenyőerdő a Bükkben
Színes törzsek a fenyvesben

A fenyves széle
A fenyves széle


A bükk törzseken megülő fehér kéreglakó zúzmó teszi látványossá a fatörzseket. Látványnak jó, a fákat elvileg nem zavarja, sőt! Teljesen ártalmatlanok. Nem kártevők, nem terjesztenek betegséget. Olyan helyen telepszenek meg, ahol tiszta és párás a levegő!

Egy kis kitekintő - a zuzmókról

A zuzmók két élőlény szoros együttműködésén alapuló életközösségek: gombák és algák élnek együtt szimbiózisban.  A gombák az algák által előállított szerves vegyületekkel táplálkoznak, az algák pedig a gombák által felvett vizet és ásványi anyagokat hasznosítják fény segítségével.  A zuzmók táplálékukat önállóan készítik, nem a fákból nyerik, a fákat nem károsítják.
A gombák általában valamilyen tömlősgombák, a spóratokjaik tömlő alakúak, a moszatok pedig zöldmoszatok, vagy kékbaktériumok.
Előfordulnak sziklafalkon, fák kérgén, levelen, betonon vagy fémfelületen is.
A téli időszak különösen kedvez nekik, hiszen ilyenkor több fényhez jutnak, a párás időt és az alacsony hőmérsékletet is szeretik.
Évente alig 1-2 mm-t növekednek. A tápanyagokat a testükön keresztül veszik fel, gyökereik nincsenek, vagy nagyon kicsik.


Többféle színanyagot tartalmaznak, lehet sárga, zöldes, szürkés, vöröses, barnás, fehér, kékes árnyalatú is. Alakjukat a felépítő gombafaj határozza meg: lehetnek bokros zuzmók, lombos, vagy leveles zúzmók, kéreg zúzmók, szakáll zuzmók, vagy kocsonyás zuzmók. 


Zöldeskék színű zúzmók lógtak a fák ágairól. Mintha puha bundába csavarták olna a törzset. 

Nyírfával elegy lomberdő - Zemplén

Nyírfa törzsek a Zemplénből


Telepített nyárfák a Beliczay-szigeten - multiexpo


Telepített nyárfák a Beliczay-szigeten - multiexpo

Telepített nyárfák a Beliczay-szigeten


Téli erdő - Börzsöny

Fenyves

Tölgyerdő a Börzsönyben

Bükkös-patak mentén

Börzsöny





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése