2024. május 31., péntek

Méhbangó

A méhbangó száraz, félszáraz gyepeken, Pusztafüves lejtőkön, lápréteken, felhagyott homokbányákban telepedik meg. Kedveli a meszes talajt.   Fényigényes. Pionír jellegű faj, sokszor a talaj megbolygatását követően telepszik meg egy-egy termőhelyen.

Én Nagykovácsi közelében találtam rá erre a 4 tőre. 


Bangófélék szaporodása

 

A bangó fajok igen szellemes megoldást fejlesztettek ki a szaporodásra. 
Virágaik ahelyett, hogy nektárt termelnének, megszólalásig hasonlítani a beporzó rovarok nőstényeire.



A rovarok hímjei párosodás reményében érkeznek a virágra, azonban hoppon maradnak. Mire azonban rájönnek, hogy átverték őket, az orchidea nyálkaszerűen összeragadó pollencsomagja máris a lábára tapadt, így remélhetőleg észrevétlenül átszállítja majd egy másik virágra. 

Sajna a rovarok látogatása még ilyen jól sikerült technikák ellenére  is kiszámíthatatlan, ritka jelenség, ezért a méhbangó más stratégiát választott: az önbeporzást. 

 

Az örökítőanyag átjutásához a szél segítségére van szükség, ezért szélcsendes időben a szaporodás elhúzódhat. 

"Ekkor a méhbangó nyelecskéje (ami a pollencsomagot tartja) elkezd lefelé, a bibefelület felé hajlani, és ha a szél kissé megmozgatja a növényt, a pollencsomag a bibéhez tapad és így történik meg a beporzás."



"A rendszeres önmegporzás miatt igen gyakoriak a rendellenes változatok, a mézajak mérete, domborúsága, mintázata; a lepellevelek mérete, színe nagyon változatos lehet."

Nagyon vidám bangópofa. A beporzó rovar nőstényét utánozza alakjával, színeivel, sőt még illatával is a nőstényekéhez hasonló ferromonokat bocsát ki. 



Elvirágzóban


Július eleje

 


Életciklusa

Magvai márciusban csíráznak, fejlődéséhez feltétlenül szüksége van a gombaszimbionta jelenlétére is. Zöld levelet két évvel a csírázása után fejleszt.
Virágzásra csírázást követően a 9-11. évben kerül sor először. 
Élettartama 12-22 év. 

Aszály idején kevesebb növény virágzik, sőt a virágzás  teljesen el is maradhat. Ilyenkor akár az  állomány fele a föld alatt lappang. 

Tőlevelei késő ősz és kora tavasz között fejlődnek ki.

Természetvédelmi érték

A méhbangó fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 250.000 Ft. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése