2019. december 28., szombat

Zsurló

 Mind a mezei, mind a mocsári zsurló vízigényes növény, nedves réteken, szántókon, erdőszélen él. A belvizesedésre hajlamos szántóföldeken gyomként tekintetnek rá.


Mocsári vagy mezei zsurló? 

mocsári zsurló mérgező, a mezei zsurló hivatalos gyógynövény: vérzéscsillapító, összehúzó, vizelethajtó, fekélyeket és ekcémákat is kezelnek vele

 A zsúrlóknak kétféle hajtása van: generatív és vegetatív hajtás. 


Április közepén a Mecsekben találkoztam először az igen érdekes, látványos generatív hajtással. Először azt hittem, valamiféle fura gomba. A zsurló abban a tekintetben valóban hasonlít a gombákra, hogy spórákkal szaporodik. 
A spórákból telepes szerveződésű női és lemezes hím előtelepek fejlődnek ki. Ezek ivarszervében termelődnek az ivarsejtek. A petesejt megtermékenyülése után kezdődik az új ivartalan nemzedék fejlődése.
Generatív hajtás áprilisban. A hajtás csúcsán található a spóratermő kalász, a spóraérés után a generatív hajtás eltűnik.
A képen látható spóratartó füzér orsóhoz hasonlít, ezért a népnyelv a fonással is összekapcsolja a zsurlót, ennek megfelelően népi nevei lehetnek: bábarokka, bábafan, bábaguzsaly, bábafonal.

Tavalyi zsurlószárak


A Börzsöny lábánál, Nagyirtáspuszta felé vezető út mentén egy égererdőre lettem figyelmes, a fák között víz csillogott. Legnagyobb meglepetésemre mocsaras területre tévedtem, mocsári gólyahír és épp kifelé kunkorodó páfrányok között zsurló szárakba botlottam. Erősen barázdált szárain a levélhüvelyek 5-7 cm távolságban helyezkedtek el, de levelük még nem volt. 
Vegetatív zöld hajtás

A népnyelv szerint:
 
Az istennyila ’mezei zsurló’ név motivációja az, hogy mezei zsurló tavaszi, spórafüzéres szára nyílvesszőhöz hasonlítható. 

Salgó vára közelében, az erdőben haladva a fák között a meredek, sáros lejtőn  szabályosan belecsúsztam a mocsár közepébe. Olyan volt, mintha a dinoszauruszok korába cseppentem volna hirtelen. 
Május-júniusban a vegetatív, fotoszintetizáló hajtás nóduszaiból több barázdált ág nő ki körkörösen.  

Ősszel a Visegrádi-hegységben, a Csepel-forrásnál őszi levelek közé rejtve az erdő mélyén találtam erre a telepre.  Fél méteres növénykék levelei között átszűrődő napfény és a leveleken megülő színes falevelek légiesen könnyed látványt varázsoltak elém.


Mezei zsurló latin neve: Equisetum arvense. A zsurlófélék (Equisetaceae) családjába tartozó, évelő haraszt.

Népies nevei

zsurlófű előtagja a súrol igéből  zöngésülés ment végbe. A névadás alapja, hogy a növény kemény, érdes száraival edényeket súroltak, tisztítottak.

További népi nevei is ezt a jelentését erősítik:  A cindrót, cinngrat, (a német Zinnkraut/Zinngras ’cinfű’, Zinngras ’cinfű’ előtagjának átvétele, a drót utótag szintén német eredetű) fenntőfű.  További nevek: siklófű, simítófű, tálmosófű, sikár.


Más helyeken az alakja alapján hasonlították lófarkhoz, vagy macskafarkhoz. 
Az első esetben  valószínű, hogy a német  Roßschwanz tükörfordítása.
macskafark pedig a  a szláv eredetű macska és a fark összetételek tükörfordítása.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése