2022. március 15., kedd

Kakasmandikó

- Mit csinálsz a hétvégén?
- Kakasmandikó vadászatra megyek!
- Az meg mi? Azt sem tudom, növény-e, vagy állat, vagy csak az állatnak egy része? 

Majd minden ismerősöm  esetében lezajlott a fenti  igen elmés párbeszéd, ezért talán érdemes már az elején tisztázni, hogy a címben leírt szó egy növényt jelöl. Mégpedig egy tavaszi geofiton növénykét, mely ilyenkor, március közepén, kicsivel a csillagvirágok, májvirágok megjelenésével szinte egy időben  bújik elő gumójából. Mi a Zselicben keresgéltük, s amikor elértük a természetvédelmi terület határát, ahol állítólag ilyenkor nagy számban borítja az erdő alját, igencsak csalódottak voltunk. Az erdő alján milliószámra virított  a hóvirág, lengedeztek a kisvirágú hunyor bokrocskái, de mandikót egyet sem láttunk. Meresztgettük a szemünket, néztünk jobbra, néztünk balra, haladtunk előre, hátha majd megpillantjuk a sötétrózsaszín virágtengert - de nem. 

Épp tanácstalanul megálltunk, bánatosan szemléltem az avart, amikor nini! Mi az a pettyes levél ott a rőt falevelek között? És az a kis bíborpiros hengerecske? Kakasmandikó! Épp csak most bújik elő a "tojásból"!  

Hirtelen varázsütésre tele lett vele az erdő alja. Akármerre néztünk, rögtön felfedeztünk egyet! Igaz, még többnyire falevelekbe burkolództak az éjszakai hihetetlen  -10 fokos szibériai hideg elől, de azért a nappali melegedő napsütés mégiscsak előcsalogatta őket. 

A kakasmandikó a liliomfélék családjának tagja, tudományos neve: "dens-canis", vagyis kutya foga. Állítólag gumója hasonlít az említett állat fogára. 
Népi nevei még izgalmasabbak: fogasgyökerű fű, kutyafoggyökér, nyakagyar (a szirom tövén bibircsók, agyar található), földi piroska, tavaszciklámen (mivel első pillantásra hasonlít a ciklámenre, bár nem rokona!),   tavaszika,  Szent György virág. Szent György virágnak jellemzően azokat a növénykéket nevezi a népnyelv, melyek Szent György nap tájékán, azaz májusban virágoznak. Ez tájegységenként különböző lehet: Pl a pásztortáska, kankalin, gyöngyvirág. (Hm. Mondjuk ebből számomra nem derült ki,  miért nevezik Szent György virágnak ...)

Madárneves összetételek a növényvilág terminológiájában I. c cikkben a kakasmandikóról a következő olvasható: 
A kakasmandikó-> kakasbandikó -> kakasbenderó elnevezéssel függhet össze. A benderó a benderészni, bögyörészni igéből származtatható.  "A kakas megbenderészi a tyúkot" , azaz meghágja. eszerint a kakasbenderó a kakas pénisze lehet. 
A növény magassága 15-25 cm-es tőkocsányon hozza hat szirmú  virágait. Lepellevelei hidegben összecsukódnak, napsütésben azonban hetykén hátracsapja őket.
Ilyennel most nem találkoztam, mivel az idő meglehetősen hűvös volt. A napsütés most csak arra volt elegendő, hogy ilyen vidáman lobogó kalapkát hordjon. 
Termése májusra érik be, a földre hulló magokat a hangyák hordják szét. No nem szívességből, hanem azért, mert mert a kakasmandikó magjainak végére hangyakalácsot növeszt, ami miatt a szorgos hangya végülis egész messzire hajlandó cipelni a nehéz magot.
Szokták még  kurvavirágnak is hívni. E nevet valószínűleg annak köszönheti, hogy a leveleken megjelenő foltok a nemi betegségeket kísérő bőrelváltozásokhoz hasonlítanak. 

Védett faj, eszmei értéke 50.000 Ft. 

További fotók 2024-ből


Hóvirágok társaságában.


Bókoló fogasírral

Illatos hunyorok tövében







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése