2024. május 31., péntek

Kétlevelű sarkvirág

Tömegével nyílt a kétlevelű sarkvirág a fák között. 

Nagykovácsitól a Csergezán-kilátó felé az erdő tele volt kétlevelű sarkvirággal. Még sosem láttam erre ennyit! Vagy nem jártam erre május végefelé, vagy nem nyílt ennyi, vagy nem volt rájuk szemem. Most viszont mindenhol ez volt az első, amit észrevettem. 

A képen alig látható az apró keskeny kis levélke a vékony, hosszú száron. 

A kétlevelű sarkvirág viszonylag gyakori orchideafaj Magyarországon. Jól elvan meszes és savanyú talajon egyaránt. Hasonlít hozzá a zöldes sarkvirág, az azonban nálunk ritka, és annak két-három sötétzöld, fényes felületű, tenyérnyi, ovális tőlevele van, melyek a szár tövénél  nyéllel kapcsolódnak a szárhoz. Portokjának két széle távol van egymástól és szüget zárnak be, ellentétben a kétlevelű sarkvirággal, melye esetben a portokok széle párhuzamos. 


Laza fürtben álló illatos virágai fehérek, zöldessárgák, zöldesfehérek.

A külső lepelkör középső tagja, valamint a belső lepellevelek kupolává borulnak össze.
A portok két rekesze egymáshoz közel áll (kb. 1 mm) és párhuzamos.
 A mézajak keskeny, ép, valamint ívesen előrenyúló.
A mézajak a magháznál másfél-kétszer hosszabb, egyenes vagy lefelé görbülő sarkantyú szálas, elkeskenyedő hegyes csúcsban végződő.

Az orchideák és a gomba

Fejlődésének jellegzetessége, hogy hajtásai a csírázás után 3-4 évvel jelennek meg a felszínen. Mint minden orchideának, a sarkvirágnak is van szimbiota gombája, hazánkban ez a Tulsanella családból származó gombafajokat jelenti.  A legnagyobb szüksége épp a csírázási időszakban van a növénynek a gombára.   A gombák ugyanis a talajból ásványi anyagokat és vizet jutattnak növénypartnereiknek. A növények rendszerint a légköri oxigénből pedig cukrot állítanak elő fotoszintézis útján, melyből aztán a gombáknak is jut. Persze csak akkor, ha már kibújt a föld alól és leveleket növesztett. 

Életciklusa

A föld alatt kifejlődik gumója, 1-2 járulékos gyökere, valamint az első lomblevele.
Az első virágait  azonban csak 6-11 éves korában hozza. Aszályos években, vagy kártevők támadása esetén nem hajt ki, föld alatt lappang. 
Akár 20-27 évig és élhet. 

Beporzás

Beporzását fenyőszender, szőlőszender, piros szender, ritkábban éjszakai bagolylepkék végzik.


Két spirálban letekeredő virágsor.



Sarkvirág kezdemények



 

Július eleje






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése