2023. március 29., szerda

Keltikék

Ez a geofiton növényke  március-áprilisban, az igazi tavasz első meleg sugaraival érkezik. Színes lila, rózsaszín, kék, fehér  virágaival vastagon beborítja az erdő alát. Csak úgy ragyog ilyenkor az erdő a vidám napsugarak fényében. 


Elemi erővel töri át az avarszőnyeget. Ez itt helyes kalapot aggatott magára. 

Az odvas keltike nagyobb termetű, mint az ujjas keltike, gumója idővel odvasodik.
Ujjas keltike levele. Olyan, mint egy tenyér.

Az ujjas keltike filigránabb termete mellett leveleinek ujj szerű tagoltságáról kapta a nevét. 
Keltike színváltozatok



 




Lombzáródáskor visszahúzódik a föld alatti gumóiba és várja a következő kikeletet. 


A keltike a kis apollólepke hernyóinak egyetlen tápnövénye. A virág érett magvait fogyasztják. Májusban átalakulnak, s a lepkék a napfényes réteken keresik a virágokat. Peterakáskor pedig illat alapján találják meg az ekkor már föld alá húzodott keltikék hűlt helyét. 


A keltikék magvait a hangyák terjesztik. A mag végén a hangyák által kedvelt fehérjében gazdag rész található. Ezért a hangyák előszeretettel vonszolják be a magokat a fészekbe, ahol elfogyasztják a táplálékot adó részt. A mag többi része azonban sérületlenül várja, hogy kicsírázzon. 

A növény mérgező, ennek ellenére gumóját és virágát is használhatják a gyógyászatban


2 megjegyzés:

  1. Köszi a képeket és az ismertetőt! Olyan semmi kis virágnak tűnik, aztán alaposabb szemlélődés után kiderül, hogy szépsége a részleteiben rejlik. 😀

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Első pillantásra valóban nem túl látványos, a formája sem jellegzetes, mármint a többi tavaszi virághoz képest, de nagy tömegben nagyon szép színes szőnyeget képez. És közelről pedig igazi különlegesség! Pláne ha elmélyül benne az ember.

      Törlés