2020. április 18., szombat

Korlátozások idején

Maradj otthon! 
Szuper, most legalább lesz időm, módom és lehetőségem, hogy házi restanciáimat bepótoljam. Például átültethetném a virágaimat, rendbe rakhatnám az erkélyt,  lemoshatnám az ablakokat!
Dömörkapu kora reggel

Nagy lelkesedéssel vágtam bele a munkába, elfogyott 50 liter virágföld, pár kiló egyenletesen szétterült az erkélyen, körömkefével súroltam tisztára a járólapot. Néhány cserépből Dézi utólag kirángatta a virágokat és csontot ültetett a helyükre, fekete orrával ügyesen elfedte a kiálló részeket.  Majd meglátjuk, kacsintottam rá, de azért valószínűtlen, hogy csirkék fognak nőni a belőle...
Közben kis lábaival beletapicskolt a földbe, így sötét kutyamancs nyomok vezettek végig a lakáson is.  Sebaj, porszívózni sem árt!
Kőhegyi-tó most némi vízzel telítve. Régen állítólag még csónakázni is lehetett ebben a tóban. Jelenleg csak tavasszal mutatkozik némi víz benne.
Gyors kutyaséta, majd lehuppantam a monitor elé, nekilátva az iskolai teendőknek. Videót vágtam, tananyagot készítettem, ellenőriztem a kiadott feladatokat. Belemerültem a lehetőségekbe, magával ragadtak az újonnan felfedezett módszerek és ismeretek. Vajon hatékony lesz ez így? Tudunk együttműködni a diákokkal?  Dézi a lábaimnál fekszik, beszédes kutyaszemekkel bámul rám. Mélyet sóhajt, örül, hogy együtt a falka, az ablakhoz megy, bámul kifelé, majd vissza rám.
Híd a Bükkös - patak felett
Kimegyünk sétálni, csak ide, a környékre. Az utcán alig van ember, de veszettül unom a 12 éve koptatott aszfaltot. Itt a tavasz, virágba borulnak a  fák, rügyeznek a bokrok, hív az erdő! De hív a számítógép is, lázasan dolgozik az agyam, érzem, hogy  a digitális világ beszippant.
Salabasina-árok - egy őszi túra leírása>>
Maradj otthon!
Remek, akkor most lesz időm továbbképezni magam. Újabb és újabb információk után kutattam a neten, már azt sem tudtam, mibe is vágjak bele, megint eltelt egy nap, este van, fészkelődök a székben, nem bírok mozdulni, fáj minden tagom, elgémberedtem. Tanárként egész nap rohangálok a padsorok között, elszoktam a rengeteg órás ücsörgéstől.
Burok-völgy, igazi őserdő a keleti Bakonyban
A reggeli torna közben ropog minden porcikám, a hátamba beleáll a görcs, mintha hatalmas terheket cipelnék a hátamon. A fejem zsong, benne kavarognak a gondolatok, rendet kéne tenni odabent. A környékbeli erdőkben kirándulók tömegei andalognak az ismert utakon. Fél - meg nem gondolt - gondolatonként jön szembe egy-egy család gyerekestül, kutyástul. Köszönök, félreállok, kerülök. Hazamegyek. 
Börzsöny, Makkos-vadászház közelében.
Odahaza a család  egy szobában nyüzsög, fortyognak a felgyülemlett energiák, az unalmat vagy a feszültséget levezetendő szinte kiszámítható rendszerességgel a hűtő előtt sűrűsödünk össze. 

Maradj otthon!
Kizárt dolog.
Napóleon kalapja
Fáj minden tagom. Feszült vagyok. Nem tudok több új ismeretet befogadni. Kell a szabad tér, a magány, a feltöltődés. Az erdő. 
Odakint hét ágra süt a nap. 
Még jó, hogy van néhány hely, ahol a madár sem jár!
Bükkös-patak kora reggeli órákban -- A Bükkös-patak pirosló hunyorai>>
Eldugott, nehezen járható ösvények a Pilisben, rejtett őserdők Bakonyban, hosszú, eseménytelen utak a  Börzsönyben, varázslatos völgyek a Velencei-hegységben. 
Hálát adok az égieknek, van autóm is, ez most igazi áldás nekem.  Ki jön velem? Néha egyik, néha másik családtagom velem tart, így aztán mindenkinek jut ideje egyedül is lenni, kell a szabad tér otthon is. 
Velencei-hegység "gyapjaszsákjai" - téli túra leírása>>
Körülöttünk béke, nyugalom, a fák vírusmentes nyugalommal magaslanak mellettünk, őket aztán nem érdekli ez az egész felhajtás, lengetik ágaikat, bontják rügyeiket, hozzák a sok friss hajtást, levelet. 

Szerencsére madár azért jár erre, csupa fütty és csicser az erdő, ember azonban rajtunk kívül egy szál se. Hiába, korán van még, és út sem nagyon vezet erre, kidőlt fák alatt mászunk át, majd fölöttük egyensúlyozunk, így haladunk egyre beljebb az erdőben.

Salabasina-árok - egy téli túra leírása >>
A szurdok végén már jelzett út vezet, mégsem jut el ide senki, messze van a népszerű, ismert helyektől. Hát maradjon csak ez így. Akik ismerik ezeket a helyeket úgyis tudják, merre jártunk, aki meg nem... olvashatott róla a blogomban korábban, de ha mégsem, rátalálhat a neten, vagy a térképen éppúgy, mint én.
Velencei-hegység egy varázslatos szurdokvölgye   - téli túra leírása>>
Hiába a korlátozás, én mégsem leszek sem konyhatündér, sem a háziasszonyok gyöngye, hogy is lehetnék, amikor süt a nap, vagy fúj a szél, vagy esik az eső, vagy hideg van, vagy meleg, de mindig tökéletes kiránduló idő?

2 megjegyzés: