2024. február 27., kedd

Tarka sáfrány és a Hosszúvölgy tanösvény

Kocs falu széléről indul a Hosszúvölgy tanösvény, ahol ilyenkor, tél végén gyönyörködhetünk a tarka sáfrány több tízezer virágának nyílásában. 
Azért is különleges ez az állomány, mert a Dunántúlon alig néhány helyen található csak meg ez a virág. Jellemző élőhelye a lösz- és homokpusztagyepek, homoki tölgyesek és a helyükre telepített akácosok.  Jellemzően Gödöllői-dombvidék, Bakonyalja, Külső-Somogy, Tolnai-hegyhát, Kis-Alföld, Mezőföld, Tengelici-hegyvidék, Pesti-sík, Turján-vidék, Duna-Tisza köze, Nyírség, Bereg-Szatmári-síkon találkozhatunk velük tömegesen. 
A tarka sáfrány a nősziromfélékhez tartozó védett, hagymagumós évelő növény. Hagymagumóit előszeretettel túrják ki a földből a vaddisznók. 


A Hosszúréten főleg fehér színű lepellevekkel rendelkező példányok voltak, alig találtunk egy-két lilásabb árnyaltot. A lepelleveleken három sötét csíkről kapta a "tarka" jelzőt. 





A sáfrányok jellegzetes bibéje most csak díszítő szereppel bír, a hazai flórában szabadon található sáfrányok esetében nem használható fel a bibepor fűszerként. 



A Hosszúvölgy szántóföldekkel körülvett löszös rét, a környék lakói mindig csak legeltetésre használták, ezért számtalan reliktumfaj található meg a löszvölgyben. 





 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése