2019. július 29., hétfő

Az erő és a kitartás jelképe - Magyarország legöregebb fája

Magyarország legöregebb fája egy kocsányos tölgy, Héderváron áll a Boldogasszony-kápolna előtt. A legenda szerint Árpád vezér kötötte lovát a fához, amikor a pozsonyi csata előtt itt táborozott, és haditanácsot tartott vezéreivel. A fa mellett álló tájékoztató tábla szerint a középkori templomokat, így a Boldogasszony-kápolnát is kelet-nyugati tájolással építették, s a nyugati főbejárat elé  egy tölgyfát ültettek, hogy általa is elválasszák a belső szakrális teret a külvilágtól. E szerint az elgondolás szerint a fa több, mint 850 éves. Ezzel valószínűleg tényleg a legöregebb fa lehet kis hazánkban, sőt a legtöbb épített templomunknál idősebb. 
Az Árpád-fa a középkorban Győr, Moson és Pozsony vármegye hármashatár pontjának számított, koronájának árnyékában több, a 3 vármegyét érintő gyűlést tartottak, így nagy döntések  néma tanúja lehetett. Ha mesélni tudna!
Egykoron 4 hatalmas ágából 3 letört már,  törzse kettévált, belsejében egy pár kényelmesen táncolhatna, szinte már csak a kérgéből táplálkozik a megmaradt egyetlen  hatalmas ág. 
Az Árpád-fa genetikai örökségének makkról nevelt utódaiban megőrzése dr. Kovács Péter erdésztechnikus és családja sok éves kísérletezésének és gondos munkájának eredménye.   


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése