2024. június 2., vasárnap

Nőszőfüvek

Ezen orchideafajok mérsékelt és szubtrópusi éghajlatú területeken fordulnak elő. Erdei tisztásokon az aljnövényzetben találhatók, meszes talajon.

Életük egy jelentős részében nem termelnek klorofilt, ezért szükségük van gyökérkapcsolt gombatársakra a tápanyagszükségleteik kielégítéséhez. 

A hazai nőszőfüvek - a mocsári nőszőfű kivételével - erdőkben élnek, és számos orchideafajhoz hasonlóan pionír fajként viselkednek, azaz a valamilyen zavarás, bolygatás hatására szabaddá váló felszínt igen gyorsan képesek elfoglalni.

Megporzóik elsősorban társas életmódú darazsak. A darázs-kolóniák pedig nyár derekára-végére erősödnek meg leginkább, ekkorra él a legtöbb darázs a kolóniában, vagyis ekkor látogatják legnagyobb eséllyel a virágokat, ezért a növények virágzása is erre az időszakra tehető.  A pollencsomag a megporzó rovar fejére ragad, így szállítódik el. Néhány fajuk önmegporzó, de a virágzási idejük ennek ellenére nem csúszott előrébb.

Egy kis nyelvészet

Barátnőm sokáig ízlelgette a szót: nősző... Vajon mit jelenthet? Utána néztünk. Szerintem ez is szórakoztató és érdekes.  
NŐSZŐ: (nő-ösz-ő) mn. tt. nősző-t. Aki nősz vagy nőszik. Nősző legények. "Nősző legény nem kiméli. a költséget."

A Nylev és Tudomány oldalán találtunk is egy érdekes cikket a témában, idemásolok egy részletet: 
16. század elejétől adatolható, és ’nősül’, illetve ’nővel közösül’ jelentésben fordul elő. A szó tehát kifejezetten alkalmas arra, hogy eufemizmusként használjuk: Nőssze meg! Most aztán jól átnősztek! Már megint nem jön az a kinőszött busz!  
Ami a nőszőfű nevét illeti, arra vonatkozólag sajnos nem találtunk adatot, hogy pontosan miért kapta nevét, de elképzelhető, hogy afrodiziákumként tartották számon, vagy valamiért párzó állatokra, emberekre emlékeztette névadóját.


Parázs tüzét lobbantatja,
Már megszokta, nem hagyhatja.
Várj, tejetlen gubás kecske,
Nősztön nősző vén menyecske,
Megjön urad, jól megtép!

Linné rendszere szerint a növények azon serege
, melyhez oly növények tartoznak, melyeknek szembetünő virágjok nincs, és terméseikben nemző részeket vagy épen nem, vagy csak nagyitó üvegen lehet némileg látni. Ezek a harasztok, mohok, moszatok, gombák.
 

Széleslevelű nőszőfű


Csírázás után csak 9 év múlva jelennek meg először zöld hajtásai a talaj felszínén és további 1-2 év múlva virágoznak először. Élettartamát 25-30 évre teszik. Virágzás után sokáig lappanghat, előfordul hogy 7-18 évig gyűjt erőt a következő szaporodási ciklushoz. 
A  felnőtt növény szénforgalmának kb. 15%-a, nitrogénforgalmának 60%-a is a gombákon keresztül zajlik. Ismertek klorofillhiányos példányai, amelyek teljes tápanyagszükségletüket a szimbiotától szerzik be.

Virágait társas darazsak látogatják és porozzák meg. Virágzáskor olyan illékony anyagokat (GLV) bocsátanak ki, mint a hernyók által megtámadott, sérült növények. Ezek a szaganyagok vonzzák a ragadozó – és a hernyókat rendszeresen zsákmányoló – német darázst és kecskedarázst,  de csalogatják  például a méheket, poszméheket. 
A nőszőfüveken azonban az odacsábított darazsak hiába kutatnak hernyók után! Keresés közben  rábukkannak a virágok által termelt nektárra, amelyet azonban boldogan szívogatnak. A nektár azonban alkoholt és narkotikumokat is tartalmaz, amitől a kicsi darázs úgy becsiccsent,  hogy összetántorogja a virágot, eközben pedig szó szerint tudta nélkül beporozza a virágot.  

Csillebérc környékén

Valójában nem egyszerű észrevenni a vékony szárú, zöldes színű apró növénykét a burjánzó erdő alján. Mostanában, hogy folyton a gombák után pásztáz a szemem, jobban észreveszem ezeket a "láthatalan"  apróságokat is. Pláne gombamentes időszakokban! Ilyenkor azonban még jobban megörvendek ezeknek a kincseknek. 


Levelek

Virágzás előtt

Kiegyenesedve


 



Nagykovácsi környékén








Budakeszi erdőben




Kislevelű nőszfű


Gyökereinek sejtjeiben mindig található gombafonal. Ismertek klorofillhiányos, tápanyaggal kizárólag a szimbionta által ellátott példányai. Elsősorban a Tuber gombanemzetség (ide tartoznak a szarvasgombák) tagjaival alkot közösséget, rajtuk kereztül végső soron a fáktól kapja a tápanyagot. 

Rovarok porozzák be, de szükség esetén önmegporzásra is képes.
Elindult a fotoszintézis-vesztés útján, a levelei olyan kicsik, hogy abból fotoszintézissel önmagában nem tudnák fedezni a növekedésükhöz szükséges szénhidrátmennyiséget. Teljesen klorofilhiányos pédányai is vannak. Mindezek miatt függ gombapartnereitől. 
kislevelű nőszfű 

 

 


 


Háramashatár-hegyen

A növényt egyáltalán nem könnyű észrevenni az erdő alján. Virágai és szára szinte egybeolvad a környezetével, színével egyáltalán nem tűnik ki. Ennek ellenére az Árpád-kilátó körüli erdőkben sétálva valahogy nagyon sokat megláttam. Legalább 8 tővel találkoztam.



A kislevelű nőszőfű levele

(Talán) Ibolyás nőszőfű a Pilisből

Majd, ha virágot hoz, jobban kiderül. 


 













További nőszőfüvek  Szlovákiából


  

2 megjegyzés:

  1. Nagyon bírtam őket! Most már nem is láthatatlanok a számomra!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy megismertethettelek velük! Egy élmény volt veled!

      Törlés