2023. május 17., szerda

Medvehagyma

A medvehagymának újra nagy kultusza lett az elmúlt években. Vagy csak én fedeztem fel magamnak? Ki tudja azt már, annyi bizonyos, hogy gyerekkoromban sosem találkoztam vele a konyhában. Pedig tavasszal maga a megtestesült megújuló élet, erő és egészség. Akkor toppan be az életbe, amikor épp kifogyóban vannak a téli vitaminkészletek. Magas a C vitamin tartalma, sok A vitamint, mangánt, rezet, vasat tartalmaz. Adenozin tartalma miatt valószínűleg segít a vérnyomás szabályozásában is.  Kiváló immunerősítő, méregtelenítő hatású, jót tesz a vérkeringésnek, és használják felső légúti megbetegedések kezelésére is. 

Népies nevei: poroszhagyma, kígyóhagyma, erdei fokhagyma, boszorkányhagyma, sajalmás, sási hagyma. S valóban, ha medvehagymás erdőben kirándulsz, körülleng az átható hagymaillat, s persze az íze is akár a fokhagymáé. 

Nagy mennyiségben a Bakonyban és a Mecsekben találkozhatunk medvehagymával, de szép számban fordul elő a Vértesben is, sőt a Börzsönyben is szedhetünk leveleket és gyönyörködhetünk a virágjában. 


Tavasszal elemi erővel tör elő a föld alól, átlukasztva az elszáradt faleveleket, de még a kidőlt fák kérgét is. 
 





Állítólag levelei a gyöngyvirágéhoz hasonlítanak. Formára valóban van hasonlóság, de míg a gyöngyvirág levelei egyetlen szárról ágaznak el, a medvehagymáé azonban mind különálló levelek, melyek a föld alól egyenként törnek elő. 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése