2022. január 1., szombat

Egerszalóki mésztufa, alias "sódomb"

1961-ben földgázt és kőolajat kerestek Egerszalókon, de hőforrást találtak. A domboldalon kialakított kút vize egyrészt szabadon folyt le a lejtőn. 1969-ben épült az első 6 m átmérőjű medence, amelyben a reumatikus, mozgásszervi panaszokban szenvedők élvezhették  a 65-68 °C-os gyógyvíz jótékony hatását. A második kutat 1987-ben fúrták, több, mint 400 méter mélységéből tört fel a termálvíz. 


Az évek során a domboldalon lefolyó víz egész különleges képződményt épített. A mésztufa képződés felszíni karsztjelenség. A forró termálvízből hűlés közben távozik az oldott szén-dioxid (hasonló a folyamat, mint a mecseki mésztufa lépcsők esetében), és kalcium-karbonát, azaz mészkő válik ki. A mészkő eleinte puha, majd fokozatosan megkeményedik. A megszilárdulási folyamatot a kifolyó vízben gyorsan megtelepedő algák is segítik, ugyanis csökkentik a víz széndioxid tartalmát. Cserébe a vakítóan fehér "sódombot" színessé varázsolják. 



A feltörő karsztvíz kálcium-magnézium hidrogénkarbonátos hévíz, melynek a metakovasav tartalma is jelentős. A víz 30 nyomelemet tartalmaz. 
Többek között érelmeszesedés, csontsérülések, izületi és reumatikus bántalmak gyógyítására, gerincbetegségek, idegrendszeri betegségek - idegzsába és ideggyulladás, anyagcsere zavarok (köszvény, pikkelysömör, cukorbetegség) és mozgásszervi betegségek, vegetatív idegrendszer zavarai, kötőszöveti és bőrbetegségek ízületi elváltozásai, meddőség, vérzészavarok és mozgásszervi műtétek utókezelésére alkalmas. Ivókúra formájában alkalmas túlsúly, epebetegségek és gyomorsav problémák kezelésére. 






1992-ben minősítették gyógyvízzé a feltörő termálvizet, 2007-ben gyógyfürdő, majd gyógyszálloda épült itt, majd majd 2016-ban minősített gyógyhely címet nyert. 





források:



2 megjegyzés: