2018. november 4., vasárnap

Gánti földtani tanösvény

Az alábbi információkat a Balás Jenő Bauxitbánya Földtani tanösvényén kitett táblákról vettem, és kerestem hozzá a helyszínen releváns fotózható tartalmakat. A tanösvényen gyönyörűen megfigyelhetőek a jelzett földtani és bauxitképződési folyamatok, amint az a képeken is látható. Sok helyen csak tudatlanul bambán elmentem volna egy-egy amúgy látványos jelenség mellett, de a kitett tábla felhívta rá a figyelmemet. Jó érzés volt saját szememmel is felfedezni és a helyszínen értelmezni az egyébként kínainak ható szöveget, mely így életre kelt bennem. 

 

Mi a bauxit? 

A bauxit nedves, trópusi klímán létrejött kémiai mállástermék, melyből a csapadékvíz minden kőzetalkotó kémiai elemet kimosott, kivéve a vasat a titánt és az alumíniumot.
Gánton a bauxit dolomit alapkőzetre települt, melyet a tektonikai erők feldaraboltak, egy részük lesüllyedt, illetve esőzések hatására lemosódott, a mélyebb részeken megült. Ezen folyamat során a Gánton található bauxit vegyi összetétele különböző lehet.

 

Fekübörc

Ahol a a magas vas és alumínium tartalmú máladék alól kibukkan az alapkőzet, az a fekübörc, vagy kőbörc. Néha különös formákat vesz fel, de a szél és az időjárás viszontagsága hamar tovább koptatjáa őket.
 A fenti pofa pár éve még így nézett ki. Szépen lassan "elarcátlanodik".

 

A bauxit színe - a sárgától a narancson át a mélyvörösig

Ahol a mocsári víz kimosta a vasat a bauxitból, ott színe sárgára változik. A mocsárból kén, foszfor és szénvegyületek oldódtak a bauxit anyaga közé, ez okozza az elszíneződéseket. 

 

Élet a bauxitos talajon 

Számomra döbbenetes, hogy ezen a talajon - ugyan csak foltokban - buja növénytakaróval is találkozunk.

 

Reoxidáció - avagy miért látszódnak az egykori növények gyökerei?

A kőzetrések és a gyökerek mentén leszivárgó csapadékvíz újra oxidálni tudta a vastartalmú alkotórészeket, és ezeken a részeken a korábban sárgára változott kőzet újra vörös lett. Ezért rajzolódnak ki vörösen az egykori növények gyökerei.

 

Epigenezis - az üledék kőzetté válása utáni folyamatok

Az egykoron itt élt növények gyökerei behatoltak a talajba és kémiai reakciókat váltottak ki. A foltos színeváltozások ezen reakciók következtében alakultak ki  és maradtak fent. 

 Piritkéreg a  dolomit és bauxit határfelületén

A kőtömbökön megfigyelhetőek azok a folyamatok, melyek a dolomit és bauxit határfelületének találkozásakor mennek végbe. A két kőzet találkozásakor vasból és kénből álló felület,  piritkéreg vonja be a dolomitot. . A leszivárgó vizek elősegítik a pirit oxidációját a dolomit ezért porlódik, miközben a pirit hematittá alakul át.

Fornai Formáció

A bányát körülvevő fal híven tükrözi azt a folyamatot, ahogy a területet ellepte a mocsár, majd fokozatosan elöntötte a tenger. 
A sárgás-vöröses bauxiton szürke tavi üledék képződött az idők folyamán. A bauxit és a tavi üledék keletkezése közötti időszakból azonban nem maradt fent üledékréteg, mert a víz kimosta vagy egyéb természeti folyamat lekoptatta.  Így a rétegsor mocsári tarkaagyag kéreggel kezdődik, ez azonban semmiféle ősmaradványt nem tartalmaz. 
Fölötte mészkő és mészmárga és kőszenes agyagpadok váltják egymást. Itt nagy mennyiségben találhatunk  csiga kövületeket.  Mivel ezek a csigák csak édesvízben éltek, ezért ez a réteg édesvízi üledékréteg
Ezután a rétegek agyagosabbá válnak, és a tengervíz növekvő sótartalmához alkalmazkodó puhatestűek lenyomatai találhatóak. 
Ennél feljebb pedig tengeri korallok kövületeit találhatjuk mészkőbe és márgába zárva. 

Tektonika - ahol a földmozgások ereje meggyűri a sziklát

A képen látható vetőkarcok, párhuzamos vonalak az egymás mentén elcsúszott lemezmozgások során alakultak ki.

Vetőfal - megmutatkoznak a törésvonalak

A dolomit alapkőzet a földkérget mozgató erők hatására eltört és a törésfelület mentén lefelé elmozdult. 

 

Mi készül a bauxitból? 

A bauxitból előállított alumínium sokrétű, jól megmunkálható, könnyű, korrózióálló anyag, többek között  a repülőgép gyártásban használják ötvözetét, a durált. 

 

Őszi táj Gánton








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése