Zselic, Mecsek és a Villányi-hegység

Mecsek 


Szuadó-völgyön át a Zsongorkőig


Fények játéka a Zengőn

Zengőre idén is a bazsarózsa miatt látogattam el, s bár legtöbbjük még bimbós állapotban volt, a táj még mindig varázslatos. 

Egy nap az Óbányai-völgyben

Az Óbányai-völgy felejthetetlen hangulatú erdője mélyén csörgedező patak mentén több zúgó is található. Valamint itt Található a csepegő-szikla és a Ferde-vízesés. De nem csak a természeti kinsek miatt érdemes ellátogatni ide, hanem a völgy két végén megbúvó sváb falvak miatt is. Óbánya igazi ékszerdoboz, Kisújbánya temploma, és üvegből készült harangja pedig kuriózum. 
A Melegmányi-völgy romantikus, gyönyörű völgyében felejthetetlen sétát tehetünk a patak mentén, ahol megcsodálhatjuk a különleges formájú mésztufa képződményeket is. 

Bánáti bazsarózsa a Mecsekben

A Zengő déli, keletei lejtőin található Magyarország legnagyobb bánáti bazsarózsa állománya, mely még a jégkorszagot is átvészelte. 

Hosszúhetény határában, a Zengő nyugati lejtőin,  érdemes sétát tenni a több száz éves bükkfák között.  

Zselic


Kaposvárról Bőszánfára csaknem végig kerékpárúton tudtunk (volna) haladni. A végcél: megtalálni a kakasmandikó tanösvényt. 

Villányi - hegység


Ha Villányi-hegység, akkor borok! A hegység körül több gyönyörű pincesor is található, érdemes végigsétálni fehérre meszelt házaik között, megkóstolni a híres villányi borokat! Mi bringával tekertük körbe a hegyet. 

Nagyharsányi Szoborpark

A Szársomlyó hegy lábánál kialakított Szoborpark a pécsi fiatal művészek alkotótelepe volt a 1967-től egészen a 1990-es évek végéig.  Az alapítók között volt Bocz Gyula és Rétfalvi Sándor  Munkácsy Mihály-díjas szobrászművészek.

Szársomlyó apró csodái
A Villányi-hegység legmagasabb hegyén, Szársomlyón 75 védett növényfaj és. A magyar kikerics hazánkban csak itt található meg. Ezen kívül még számtalan további növény- és állat különlegesség,  remek panoráma és ördögszántás fogadja az ide látogatót. Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése