2024. augusztus 6., kedd

Havasi mormota a Triglav szikláinál

Meglehetősen sok mormotát láttunk az utunk során a sziklák között ugrálni, hallottuk füttyögő hangjukat is, de sajna túl távol voltak ahhoz, hogy lefotózzam őket. 
Ráadásul nem vittem teleobjektívet, csak a 105-ös obimat, így egész közel kellett volna óvakodni hozzájuk, amit többnyire nem méltóztattak megvárni. 
Már épp feladtam a reményt, lefelé tartottunk a hegyről, amikor az elől járók szóltak, hogy halgassunk el és osonjunk oda. A kis mormota ott lapult a kő alatt! 


Mormoták a történelem előtti időkben 

A mormoták kb. ötmillió évvel ezelőtt egy mókusféle ősből alakultak ki.  Számtalan fajuk létezik világszerte. Európa barlangjaiban a jégkorszak idejéből maradtak ránk mormota csontleletek. Ezek az állatok alapvetően a füves, sztyeppés területeket kedvelik, így az időjárás felmelegedésével, az erdősülések elől felhúzódtak a hegyek magasabb, napos, füves, sziklás részeire, ahol azonban még van olyan talaj, amibe mélyre húzódó járatokat vájhat. 
Európában a havasi mormota élt, azonban az  őskortól eltűnt e terület nagy részéből, valószínűleg emberi tevékenység következtében. Vadászták prémjéért, húsáért, zsírjáért, valamint azért, mert valószínűleg kártevőként gondoltak rá, hiszen károsíthatta a veteményest is. 


Hol találkozhatunk Európában  mormotával? 

A történelmi Magyarország több hegyvidéke is természetes élőhelyeként szolgált, ám a Szörényi-havasok és a Magas-Tátra kivételével mindenünnen kipusztították. Azonban a XX. század közepén taz Alpok, Kárpátok, Pireneusok hegyvonulataiba visszatelepítették őket. 
Ha hinni lehet a Wikipédiának,  a Triglav Nemzeti Parkba pl. 1964 körül telepítették be a mormotát. 
Mi szlovéniai Juliai-Alpokban,  a Hét Tó Völgyének már sziklásabb, famentes részein futottunk össze velük, kb. 1600-1800 méteres magasságban.  


Mormotakolóniák 

A mormota telepekben él, egy kolóniához  6-8 kölyök tartozik. A csoport tagjai egymással szoros kapcsolatot tartanak: rendszeresen üdvözlik egymást, orrukat összedörgölik, fejüket öszszedugják, mintha beszélgetnének. 
A mormoták tehetséges járatásók. Erős lábaikat ásóként használva hosszú járatrendszereket hoznak létre. Erős fogaikkal  még az útjukba eső nagyobb köveket is megmozgatják. 
A kotorékban éjszakáznak, veszély esetén elbújnak, illetve téli álmot alszanak. 
Minden mormotacsaládnak van egy szülőjárata, ahol az utódok élnek az anyjukkal, egy kolóniának azonban több mint kétszáz járata is lehet néhány tíz méteres területen. Járataikat a felnövő nemzedékek részére állandóan bővítik, sokszor olyan mértékben, hogy alagutak és kamrák összefonódó komplexumát hozzák létre.  Járataik végét általában szénával vagy fűvel töltik meg, kivéve egy járatot, melyet illemhelyként használnak.
A járatok nagy részét azonban csak vészhelyzetben használják, ha ragadozók támadnák meg őket. 


Mormotajárat kapuja. 


Amikor először megláttuk egymást, mármint a mormota és mi, riadtan bújt el a kő alatt. Aztán csendben lapultunk, hátha kijön. 
 Szerencsére unatkozott, így nagy ásítozva bújt elő.
Vagy csak félelmetesen mutogatta rettenetes álkapcsait: "Elharapom a torkod, ha a közelembe jössz!" ?

Legelészés közben a kolónia tagjai  egymással szoros kapcsolatot tartanak.  A csapattagok egymást szag alapján azonosítják. A területükre belépő idegenek esetén először a farkukkal a földet verdesik, majd a fogukat csattogtatják, végül prüszkölnek. 

Időnként jellegzetes ülő testtartásba egyenesednek fel, és ha ragadozót látnak, hangos füttyel figyelmeztetik társaikat, akik veszély esetén gyorsan visszahúzódnak a járatokba.  Az átható fütty még a zergét is riasztja.  Mormota hangja

A párzás idején a hímek látszatharcokat vívnak: mellső lábukkal dobogva, kifent fogakkal rohannak egymásnak.  A párzás előtt a  hím és a nöstény kölcsönösen ölelgetik egymást.   

Egy mormota akár 10 évig is élhet.

Ébredés utáni tisztálkodás. 


Ideje élelem után nézni!

A sziklamászó.


Mit jelentenek a füttyögések? 

A mormoták füttyjelei nem egyszerűen a veszélyt jelzik, hanem annak fajtáját és mértékét is, de hallatják játék közben is. 
Leginkább a sas, uhu, vagy a holló jelent veszélyt, de megtámadhatja őket a hiúz vagy a medve is. Amikor az őrt álló mormota meglátja a levegőben köröző madarat, és a röptéből úgy ítéli meg, hoyg zsákámányra les,  rövid, éles füttyel jelzi társainak, hogy azonnal be kell menekülni a kotorékokba.

Más hangot adnak ki ember vagy háziállat esetén, ez többnyire nem okoz riadalmat a mormoták között. 


Mit eszik a mormota? 

A mormota nappali állat, ezért a magas hegységekben viszonylag gyakran figyelheti meg őket a kíváncsi túrázó. Csak az egészen friss és könnyen emészthető, egészen friss hajtásokat, leveleket eszik,  virágokat és éretlen gyümölcsöket, terméseket, de  kis gerincteleneket, rovarokat , pókokat , férgeket is elfogyaszt. A könnyebb emészthetőség és a teljes hasznosítás reményében  megeszi a saját székletét és újraemészti. 

Élelelmkeresés a "tetőteraszon". Épp a járata feletti tetőre kapaszkodott fel. Hosszasan tanakodott, mit is válasszon a terített asztalról? 


A kőnek többször is nekiesett, lelkesen rágcsálta. 

Úgy látszik a kő nem finom. Talán ez a száraz fűszál? 


Úgy látszik nem olvasta, hogy a friss, lágy növényi hajtásokat szereti. Na nem baj, majd kétszer is átrágcsálhatja a kakiját.


„Úgy alszik, mint a mormota”

A mormoták ősszel sokat esznek, vastag zsírréteget növesztenek. A hideg beköszöntével elbújnak vackaikban, összegömbölyödve hibernálják magukat.  A család mindig együtt tölti a telet. Testhőmérsékletük 7 ° C körülire csökken, szívük percenként 4 vagy 5 ütemre lassul. Körülbelül négyhetente ébrednek meg, hogy vizeljenek és ürítsenek a külön e célra kialakított üregben. Ha a föld alatt fagypont alá csökken a hőmérséklet, akkor  fel kell ébredniük és mozogniuk kell, hogy ne fagyjanak meg.  

Tíz közül kilenc mormota a téli álom ideje alatt pusztul el. 


Mit jelent a mormota neve? 

  • Moonumkweck - "alvó ember"  - mi'kmaq indián nyelven. 
  • Groundhog  - "a föld disznója" - angol nyelven ; 
  • Murmeltier - "állat, aki motyog" - német nyelven
  • "Fütyülő" - Észak-Amerikában 


A mormota és az ember

A régi magyar konyhában a mormotát vadnak tekintették, és számos ízletes fogást készítettek belőle, különösen Erdélyben. 
Sokan még ma is azt tartják, hogy a mormotazsírnak mágikus ereje és gyógyító hatása van, főleg az ízületi és reumatikus bántalmakra jó.

"A tarbagán, magyarul mormota, a mongol puszták jellegzetes rágcsálója, a mongol vadász egyik legkedveltebb zsákmánya. Húsát, főleg vidéken, még ma is fogyasztják. Régi hiedelem szerint a pestist terjeszti, de az elfogyasztásával járó veszélyért kárpótol húsának különlegesen jó íze. A tarbagánról számos legenda, mese kereng a mongol pusztákon. Valamennyi megegyezik abban, hogy a tarbagán valaha a ködbevesző régi időkben ember volt, s egy különleges fogadás következtében változott rágcsálóvá."
Mongóliában  húsukért fogyasztják a „boodog” elnevezésű ételben. Ez a mongol konyha egyik ünnepi étele. Legtöbbször kecskéből készítik, de néha mormotából is. 

Manapság csak Franciaországban engedélyezett a vadászata, de a kereskedelme nem. 
Észak-Amerikában a mormota nagyon elterjedt, kártevőnek minősül, ezért  vadászata ingyenes.


Gyerünk, keressük meg a többieket!





1 megjegyzés: