Horvátország

Rab - a meglepetések szigete


Tavasszal a legkisebbem feltette azt a ravasz kérdést, hogy megyünk-e idén nyaralni, és ha igen hová?  Te hova szeretnél? - dobtam neki vissza a kérdést, mire gyors és határozott választ adott: a horvát tengerpartra. Kiderült, a két nagyobb gyermekem is szívesen velünk tartana, így nem is gondolkoztam tovább. Sok-sok éve már, hogy nem volt közös nyaralásunk, nagyon örültem, hogy nagy ló cula létükre elmehetünk együtt. No azért az anyagiak miatt kicsit aggódtam, de végül összejött a szükséges minimum, lefoglaltuk hát a szállást a booking.com-on, és vártuk, hogy eljöjjön az utazás napja. Irány Rab szigete! 


Rab városa - az igazgyöngy a kagylóban


Rab szigetén legkorábban - tudomásunk szerint - az illírek éltek, tőlük foglalták el a rómaiak, s Rab néven várost alapítottak a sziget közepén (i.e. 10. sz), mely előretolt helyőrségként működött a számukra. Mindebből manapság nem sokat venni észre.

Fekete-fehér Rab


Kamenjak - a kőrengeteg

Boreász  az északi és észak-keleti szelek királya egy sötét trákiai barlangban lakik. Ha jó kedve kerekedik előszedi hatalmas szélgyűjtő zsákját, és belezárja a rakoncátlankodó viharokat. De ha rossz kedve van! Főleg télen! Kinyitja a zsákját, és a szárazföldről mind a tenger felé zúdítja a bezárt feldühödött éhes kiszáradt légáramlatokat. Na olyankor aztán nincs kegyelem! A szelek végigszáguldanak a tengeren, felkorbácsolják a vizét, sós párát permeteznek szanaszét a levegőben, felborogatják a hajókat is. Az Öregisten a bora elleni védelemül emelte Rab sziget északi oldalára a Kamenjak sziklás vonulatait. 

Nem sok minden terem itt meg, főleg éles, össze-vissza repedezett kövek borítják. 
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése