2024. május 31., péntek

Farkasölő sisakvirág

Bükkösök, gyertyános-tölgyesek, szurdok- és sziklaerdők, törmeléklejtőerdők, néha karszterdők növénye. Jellegzetes szivárgó vizű oldalakban és nyirkos völgyaljakban. 
nem gumója, hanem gyökrötzse van. 

Levelei, virágai és gyöktörzse egyaránt erősen mérgező. Íze égetően csípős, így nem valósíznű, hogy annyit fogyasztanánk belőle véletlenül, hogy légzés-, vagy szívbénulást kapjunk. A méreg bőrön át is felszívódhat. 

Egyetlen növény gumójában 10-20 ember megölésére elegendő méreganyag található. Több híres ember esetében is felmerült a gyanú, hogy esetleg ennek a növénynek a mérgével próbálták meg eltenni láb alól.növénynek a mérgével próbálták meg eltenni láb alól. 

Egykoron a lándzsák, dárdák, nyílvesszők hegyét a növény gyöktörzsének nedvével kenték be. Erre utalhat a latin nevében a aconitum- dárda szó. (Aconitum vulparia)

A vulparia farkast, vagy rókát jelent, a növényi darabok köré húst tekertek, ezzel a csalival tették ártalmatlanná a veszélyes, vagy bosszantó ragadozót.

Virág sisakja színes csészékből összenövéssel alakult ki.  
A párta két sziromlevele a sisak csúcsába csavarodva sarkantyús mézfejtővé módosult, ezért csak a hosszú szájszervű poszméhek érik el a nedűt, így ezek a beporzók. 
Sarkantyús mézfejtő, lebontottam róla  a sisakot. 

A sisak alatt

A sisak buroklevel alatti rész

Ugyanakkor a rövidebb szájszervűek egyszerűen lukat rágnak a sisak tetején, és megporzás nélkül jutnak a finom táplálékhoz. 


levele

Farkasölő sisakvirág habitusa


Júliusban még mindig tömeges a virágzás, de már magot is érlel. 


  



Természetvédelmi értéke: 5000 Ft.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése