2015. június 17., szerda

Egy különleges levendulás, az érdi levendulás

Az érdi levendulás a  Fundoklia völgy folytatásában található Érd szélén, az M7-es Balaton felé vezető oldalánál. Mint már korábbi írásaimból kiderülhetett, a Fundoklia völgy igen gazdag növényvilággal rendelkezik. A magára hagyott levendulásban minduntalan felütik fejüket ezek a virágok, szépen színesítve ezzel az egykori gondozott ültetvényt. Fejembe vettem, hogy kora tavasztól rendszeresen fotózok itt. Ezeket a képeket tartalmazza ez a bejegyzés, és egészen télig változhat/kiegészülhet  a tartalma.
Levendulabokrok szép rendben. Ki kellene tisztítani, a bokrokat eltávolítani, kapálni, gyomlálni...


 Naplementés képet az egész tábláról nem tudtam készíteni, mivel a levendulás enyhén keletre dől, fák szegélyezik, így csaknem  naplemente előtt 1 órával már árnyékban van.

Az téli száraz szürkés színt szép lassan felváltja a hamvas zöld szín. Virágzáskor újra lila lesz!


A bokrok gömbjei mint különleges sündisznók gömbölyödnek.

Számomra mégis az a legkülönlegesebb, hogy mennyi virágnak ad még otthont a levendulás. Csak ülök a közepén, beszívom a levendula illatát, és gyönyörködök!
boglárka és harangvirág
székfű és árvalányhaj
festő pipitér nyújtja a sárga hátteret a bal oldali kéken, és cickafark az előtérben
lednek és füvek___________________________________________________________
A háttérben az élénk rózsaszín a zászlós csűdfű, jobbra a fehér virág talán len.
Bokrok és a levendula kuszasága
A magas fű között sokszor alig venni észre a levendulát.









A levendulás egy része meg van tisztítva a bokroktól, kicsit ki is van gyomlálva, szemmel láthatólag valaki gondozza. Ezen a területen levendulavirágzás idején ez a tábla fogadott:
Tartsuk tiszteletben!

Levendulás ősz elején:
Novemberi ködös levendulás:




Végül következzen néhány téli fotó:




5 megjegyzés:

  1. Hogy áll most a levendulás? :) Holnap mennénk unokatesómmal fotózni, remélem még lesz benne lila virág :S

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Judyt! Még nem nyíltak ki teljesen a virágok, magam is azt várom, hogy teljes pompájában tudjam fotózni. De már sokan szedik, úgyhogy végül az a dilemma, hogy marad-e belőle, mire teljesen kinyílik. Érdre mennétek? Mert én csak erről tudok infót.

      Törlés
    2. Igen oda menenk. Varnek hetvegeig de felek leszedik.

      Törlés
    3. Szia Judyt! Mit tapasztaltál? Én voltam a lányommal vasárnak 6 és 7 között, mr nagyon sokat leszedtek, hosszú sorokat már biztos nem fogok tudni fotózni teljesen kinyílt pompában. Mégis sok olyan bokor van, ami még egyáltalán nem nyílt ki. Sikerült fotókat készítened?

      Törlés
    4. Nem végül nem mentünk,mert borongós volt az idő és egy párt fotóznék naplementés fényekben ;) Sajnos csak péntek-szombaton jutunk el megint... meglátjuk :/ De félek, hogy változtatni kell az elképzelésünkön :(

      Törlés