2022. március 12., szombat

Két keréken a Villányi-hegység körül

Amikor először olvastam a Szársomlyó hegy lábánál elterülő Nagyharsány pincesora mögött húzódó híres Kopár-dűlőről, bizony megmosolyogtam a mondatot. Nem volt igazam, mert hely tényleg különleges. Volt szerencsém a hegy lábánál a Kovács pincészet apartmanjában tölteni néhány éjszakát. Megkóstoltuk finom boraikat, miközben vendéglátónk szívesen beszélt családjáról, a bortermelésről és a névadó dűlőről is. A dűlő arról nevezetes, hogy akár 5-10 fokkal is magasabb a hőmérséklet ezeken a lejtőkön, mint a környező helyeken.  A kontinentális klímát a Földközi tenger felől beáramló meleg levegő hatására egyedi mikroklíma jön létre. Ebből kifolyólag előbb érik és jobban édesedik a szőlő, mint más domboldalakon. Továbbá a Szársomlyó növényvilága kopársága dacára is egyedülálló. 

Így aztán kora reggel innen indítottuk kőrtúránkat, melynek célja a Villányi borvidék pincesorainak felkeresése volt. 

A szőlőtermesztés kezdetei ezen a vidéken egész a rómaiakig visszavezethető. Állítólag betelepülő őseink tőlük tanulták el a mesterséget. Ugyanakkor a XVI. században szerbek érkeztek ide, a török elől menekülvén, meghonosították a kadarka szőlőfajtát, melyből vörösbort készítettek.  

Nagyharsány

A török idők végére a környék teljesen elnéptelenedett. A XVIII. században németeket telepítettek ide, s a bortermelés újra felvirágzott. Ekkor létesültek a mai pincesorok is. Meghonosították a Portugieser és a kékfrankos fajtát. 
Fatornácos pince + lakóház Nagyharsányban.

Nagyharsányi pince homlokzata. 

A filoxéria járvány után francia fajátkkal pótolták a kipusztult töveket. 

Villány - a névadó település

Villány történelmi pincesora a főutcán nem csak impozáns látvány. Vendéglátó helyein finom ételeket és borokat kóstolhatunk. Ilyen jó ízű töltöttkáposztát,  és túrós rétest még sehol sem ettem, mint itt.

Kicsit hideg volt még kint ücsörögni a pincék előtt. 


A Teleki-pinceében található bormúzeum egyik kiállítási tárgya. 

Felújított pince homlokzata

Omladozó pince a felújítottak között.


A mindenki által látogatott pincesor háta mögött, szerényen megbúvó, kanyargós földút mellett álló pincék lettek a kedvenceim. 

dsda


Villányi Templom-hegy, egykori mészkőbánya, sziklafalaiban állítólag ammonitesz maradványok találhatók. A hegy tetejéről szép panoráma mutatkozik a városra, a Szársomlyó - hegyre, a Fekete-hegyre.

Kilátás a templom-hegyről utunk következő állomására: Villánykövesdre.
A kép szélén látható a ma már ipartörténeti látványosságnak számító téglagyár tornya. 

Villánykövesd


A háromszontes pincefalu fehérre meszelt falú pincéi már messziről szikráztak a reggeli napsütésben. Színes fa ajtók, mohás tetők hihetetlen békét sugároztak. 

Nem volt könnyű úgy fotózni, hogy a belógó  vezetékek ne legyenek zavaróak a kompozícióban. 

A színes kapuk adta ritmus.







Palkonya

Házainak jó része helyileg védett műemlék. Pincesora a falu végi domboldalon álló 53 présházból áll.










Izgalmas kontrasztként érkeztünk el a pincesor szélén ehhez az alkotáshoz. 

Palkonya legmagasabb pontján emelkedik különleges formájú piros kupolás körtemploma.   

A falu katolikus templomát a Batthyány család építtette, és 1816-ban Szent Erzsébet tiszteletére szenteltette fel. 

Újpetre

Innen Újpetre felé olyan ellenszélben haladtunk, hogy alig bírtunk megmaradni a biciklin. Szinte centiről centire haladtunk előre, mintha magas hegyre tekernénk fel. Csak a távolban lassan, de biztosan növekedő templom látványa tartotta bennünk a lelket. 

Vokány

Szerencsére Újpetrétől már félig hátulról-oldalról kaptuk a szelet, így segítette az előrehaladást. Ez a kis kápolna állított meg csupán, a falu szélén. 


Siklós

Következő állomásunk eléréshez át kellett kelni a hegyen. Jó kis kaptató állt előttünk, cserébe a másik oldalon zúdulhattunk lefelé. 
Közben lassan megérkezett a beígért esős-jég-szél kombó is, de azt már Siklós egyik kellemes cukrászdájában vészeltük át. 

Festett fal Siklóson

Várbástya


Szer-ortodox  templom a XV. században épült. Az ikonosztázia és a berendezés  1800 körül készülhetett. 




Malkocs bég dzsámi. Egykoron rózsaligettel övezett török mecsetet többször átalakították a történelem folyamán. Használták lakóházként is, összeépítették más épületekkel, átépítették, hozzáépítettek, kupoláját lerombolták. 1990-es években kezdődött meg a műemléki rekonstrukció. Manapság múzeumként és a letelepedett iszlám közösség imahelyeként is szolgál. 


Innen szürkületben tekertünk hazáig, kezdetben egy elég nagy forgalmú országúton, majd végre sikerült rátalálni a jól kiépített kerékpárútra is. 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése