2018. november 25., vasárnap

Nagy őzlábgomba

Nagy őzlábgomba

A nagy őzlábgomba igen nagy, hosszú tönkű gomba. Kellemes mogyoró íze és szaga van. A gallérja mozgatható és akár nyersen is fogyasztható, tényleg mogyoró ízű.
Nagy őzlábgomba
A kalap közepén csúcsos, barna, a többi részén, világos alapon barna, a felszakadozó pikkelyektől tarka.

Nagy őzlábgomba
Barnán tarkázott tönkje lefelé vastagodó,  rajta kettősélű gallér van.


Nagy őzlábgomba
... alul gumós.

Nagy őzlábgomba
Kalapja fiatalon tojásdad, később esernyőszerűen kiterülő, középen csúcsos púppal.

Nagy őzlábgomba

Nagy őzlábgomba




Nagy őzlábgomba


Nagy őzlábgomba


Nagy őzlábgomba


Lemezei a tönk körül gyűrűben összenőttek, és a tönktől udvar választja el őket. Szabadon és igen sűrűn állnak.

Tönkje szálasan törik.

Hasonló fajok: 

  1. A karcsú őzlábgomba kisebb méretű, a tönkje fehér, vagy nyers színű kígyóbőr mintázatú, míg a nagy őzláb barna. Ehető.
    karcsú őzlábgomba

  2. A csipkés őzlábgomba halványbarnás - fehéres színű, kalapja alig pikkelyes, a széle pedig a szakadozott burokmaradványoktól csipkés, és ez a faj fű között, réten, legelőn terem, ehető.
  3. Az ehető csiperkék lemezei megsötétednek. 
  4. A piruló őzlábgomba alacsonyabb termetű, sima tönkű, durvábban pikkelyes kalapú, és húsa megvörösödik. Az emberi beavatkozástól mentes (nem trágyázott) területeket kedveli.  Feltételesen fogyasztható
    piruló őzlábgomba

  5. Kerti őzlábgomba kalapja hasonló, de kevésbé felszakadozó a mintázata, de sima a tönkje és a gumó pereme is erőteljesebb. "rá tud ülni egy manó". Mérgező gomba.
  6. A mérgező vörhenyes és rozsdás őzlábgombák, valamint ezek rokonai lényegesen kisebbek, és a feltűnő nagyságkülönbség miatt nem téveszthetők vele össze. 
  7. A mérgező párducgalóca kalapja nem fehéres alapon barna pikkelyes, hanem barna alapon fehér pettyes, továbbá kisebb, és gallérja nem eltologatható gyűrű. 
    párducgalóca

  8. Az alábbi kis fodros ruhás borzas pedig az őzlábgalóca, védett gomba, ehető. őzlábgalóca

Tápértéke:

Kiváló húspótló, értékes fehérjék találhatók összetevői között. B, D és E vitaminban gazdagok.

  • Kirántva a gombakalapok halhúsra emlékeztető ízűek.
  • Tönkje rostos, rágós, ezért azt szárítás után megdarálva használjuk fel.
  • Szárításra alkalmas, világos szürkés színűre szárad. 
  • Frissen hűtőben se tartsuk tovább egy-két napnál! 






Nagy őzlábgomba

Nagy őzlábgomba

Nagy őzlábgomba




Nagy őzlábgomba

Nagy őzlábgomba


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése