2023. december 28., csütörtök

Újra árvíz a Beliczay-szigeten

Utoljára 2013-ban volt ilyen magas a víz az érdi Beliczay-szigeten. Már akkor is nagyon vágytam evezni egyet a sziget elárasztott fái között, izgalmas lehet a fák között hajóval tekeregni, ott, ahol máskor száraz lábbal sétálgatok, de ez sem akkor, sem most nem adatott meg. Talán majd újabb 10 év múlva...

Parti fák víz alatt. 

A Kakukk-hegyre azért felmásztam, onnan kiválóan látszik, hogy lepte el a víz a fák közét. Illetve leginkább az látszik, mekkora területekről termelték ki a fát tavaly. A 2013-as friss telepítésű erdő szépen felcseperedett és a mellette lévő területekről termelték most ki az nyárakat. Állítólag a helyükre őshonos fákat ültetnek és visszaállítják az eredeti ökoszisztémát, megszűnik a fakitermelés. Meglátjuk. 

"A Pilisi Parkerdő a fenntartható, természetközeli erdőgazdálkodás és az erdők teljeskörű ökoszisztéma-szolgáltatásainak biztosítására jelentős fafajcserét hajtott végre a Beliczay-szigeten. A 2021 nyarán megkezdődött, a természetvédelmi szakemberekkel együttműködésben ütemezett, közel tíz hektárra kiterjedő beavatkozás újabb lépés volt a társaság által kezelt Duna-menti erdők természetességének és biodiverzitásának javítása érdekében." (forrás: parkerdo.hu)





Ebből bizony bútorfurnér, raklap, papír vagy forgácslap lesz egyszer. Úgy eltűnik majd innen, mint a lentebb látható képeken. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése