2019. április 24., szerda

Nemesnyár a Beliczay-szigeten

A XIII. század elején Amerikából egy új nyárfajtát telepítettek Magyarországra. Az amerikai és az európai feketenyár spontán kereszteződéséből létrejött hibridek néhány egyedénél azt tapasztalták, hogy a gyorsabban nőnek, jobb alaki tulajdonsággal rendelkeznek, mint elődeik. Ezek után került sor ezen egyedek vegetatív, dugványozással történő szaporítására, telepítésére. A további nemesítések során egyre nagyobb és nagyobb területeken került sor az új hibridek telepítésére. Ezeket a fákat hívjuk nemesnyárnak, vagy kanadai nyárnak. 
A nemsnyár csemeték szaporítása dugványozással történik. Egyéves, ujjnyi vastag hajtásról kb 15 cm-es darabokat vágnak, s tavasszal a talajba szúrják. Egy év alatt 1,5-2 méteres fácska lesz belőle, melyet lombhullatás után emelnek ki a földből és ültetik ki végső élőhelyére. (ld. fenti kép) A fenti kép előterében láthatóak az ősszel kiültetett leveleket hozó vesszők, a háttérben már többéves fák fehér kérgei világítanak.
A nemesnyár ültetése  szabályos, tág hálózatokban történik, ezáltal könnyebb a fiatal csemeték intenzív ápolása és metszése is.
Ezeken a képeken 2-4 éves fácskák sorakoznak szép rendben.
A nemesnyár faállományok igen gyors növekedésűek. mezőgazdasági termesztésben a vágásforduló mindössze 10 év, holott ez erdei környezetben 18-25 év közé tehető.
6 év körüli erdő az év különböző szakaszaiban


A nemesnyárak faanyaga teljes egészében ipari felhasználásra kerül. Készül belőle minőségtől függően bútorfurnér, raklap, papír és forgácslap. 
10 év alatt a fák elérik a 25-30 méteres magasságot, és a 30-40-cm-es mellmagassági átmérőt. 

A véghasználatot követően teljes talaj előkészítés kerül végrehajtásra. Speciális gépekkel a fák tuskóit kifúrják, a a földet ekével, nehéztárcsával forgatják. 
A szigeten már tanúja voltam az elmúlt 6 évben egy ilyen teljes talaj előkészítésben. Erről a területről szinte teljesen eltűnt a gyönyörű, kék virágú réti iszalag, jelentősen csökkent a csillagvirág, hóvirág állomány is. A feldúlt területek helyére telepítették következő években a bejegyzésben látható fácskákat. és ez csak az, amit én laikus szabad szemmel észrevettem. Ez a fagazdálkodás ára. 

A szöveg forrása:  Beliczay-sziget tanösvényének tájékoztató táblája. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése