2023. május 24., szerda

Bátorkő vára

Várpalotától alig 5 km-re, hegyekkel körülvett völgyben rejtezik az egykori vár tornyának romja. Az úton több kilátópontot is érintettük, szép virágos réteken, zöld, madárcsicsergős hegyoldalakon vágtunk át, árvalányhajas hegyhátakat találtunk. 

A vár a 13-14. század körül épült a Konth család birtokán.  Annyi bizonyos, hogy  1326-ban   a Csákok elcserélték más várakért Károly Róbert királlyal. A csereoklevél szerint a föld, ahol a vár állt: Tykolfeldeu. A vár 1350-ig maradt királyi kézen. Nagy Lajos Tót Lőrinc mester fiainak ajándékozza.  Majd egy újabb oklevél tanúsága szerint 1409-ben Keszi Balázs lett Bathorkw várnagya és a Palota udvarispánja. 

I. Szulejman idején úgy tűnik még magyar kézen volt, de ezután valószínűleg  elpusztult, vagy természeti katasztrófa következtében, vagy lerombolták, hogy ne kerüljön török kézre. Ezután kapta a Pusztapalota nevet. 

A vár egy sziklára épült, csupán a nyugati oldal felől megközelíthető. Több tornya is volt, és várárokkal, valamint felvonóhíddal vették körül. Így nézhetett ki egykoron.

Ez az építmény magasodott a turistaúton. Teteje körül darázs szerű rovar  repdesett. Sajna, mire visszafelé jöttünk eltűnt a kis torony. 

Barlang a Bakonyban.  A Bakony legnagyobb részét dolomit alkotja, mely a késő-triász korban képződött Afrika északi partjainál. A kőzetlemezek lassú vándorlása következtében érkezett meg évmilliók alatt ide. A dolomit mésziszapból kepeltkezik. A Vértesben található barlangok többnyire inkább csak kisebb üregek.

A barlang denevérei nem zavartatták magukat. fürtökben csüngtek a sziklákról.  Néha kitárták szárnyukat, majd repdestek pár métert, majd újra visszatapadtak. Nem is zavartuk tovább őket, távoztunk...

Egy kilátópont az árvalányhajas gerinc után. 

 

Kétlevelű sarkvirág

dolomit sziklagyep
A dolomitkőzet rendkívül gazdag reliktikum és bennszülött növényfajokban. Az itt található kialakuló sziklagyepek azért is különlegesek, mert a meredek, sekély talajú lejtőkön a dolomit törmelék folyamatos mozgása miatt nem tud kialakulni zárt gyep. Az itt található sziklagyepek hazánk legeredetibb állapotban fennmaradó ősgyepei. Forrás: tanösvény információs tábla


A szabdalt felszín kis területen belül változatos és nagyon különböző mikroklímájú élőhelyek létrejöttét eredményezi. 

Kőrislevelű nagyezerjófű - citromos illata közelről jól érezhető volt. 
 
Veronika és gumós perje
 
Imola és búzavirág


Ritka maradványfajok: cifra kankalin, medvefül kankalin, gombos varjúköröm, szürke bogáncs, terpedt koronafürt, kövér daravirág, mohos csitri, magyar gurgolya, Szent István-szegfű, kékes borkóró. 
Gombos varjúköröm


A vártorony minden egyes oldalát megszemléltük a különböző  kilátópontokról. 

csillaggomba

zöld gyík

A vár tövében haranglábat találtunk. 

 
A torony három emeletes volt, a tartógerendák hűlt helye látszik a falon. 
A vár ilyen sziklára épült. 

Elhagyva  a várat, a Vár-völgyben erős hagymaillat volt érezhető még mindig. Az utat az elvirágzó medvehagyma szegélyezte. 

Egy újabb kilátóponton a réten (vitéz?)kosborokat, tarka pettyeskosbort,  sömörös kosbort találtunk. 
  



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése