2014. január 26., vasárnap

Diósdi kőbánya

Tudtad, hogy Diósdon már az 1700-as években iparszerűen bányászták a követ?

A vidék leglátványosabb formáit a mészkövek alkotják, amelyeket a bennük található ősmaradványok alapján két típusba oszthatjuk: lajta mészkő és szarmata mészkő.

Mint kis épülő hobbitházak

A vidék legkevésbé ismert kőzete a bentonit, amely sokoldalúan hasznosítható Diósd határában található kvarchomokkal együtt. Ezen a területen XVIII. században kezdődött meg az iparszerű kőbányászat. 
Nemcsak felszíni, hanem tárnaszerű bányászat is folyt Diósdon. A tárnák ma gombapinceként szolgálnak.

Tudtad, hogy az itt bányászott kövekből épült fel a Parlament?

A diósdi és a közvetlen környékbeli kitermelésből épült fel többek között a parlament, sok budapesti középület, de ezt a követ használták a budai vár helyreállításánál is. Annak idején kb. 25000m3 követ termeltek itt ki. 

Tudtad, hogy a diósdi kőbánya egyben geológiai park? 

Az itt található kőzetek, a bennük megbúvó kövületek a régmúlt idők megbízható tanúi. A folyóvízi kavics és homok felhalmozódása szárazföld jelenlétére utal, a sósvizi állatok maradványai tenger egykori létezését bizonyítják. Ezek anyaga 12-15 millió éve rakódott le. A legidősebb kőzetek a legrégebben élt állatok kövületeit, lenyomatait őrizték meg.
Ezek itt inkább a bányászat nyomait mutatják szerintem, de sosem lehet tudni...

Tudtad, hogy a bánya és környéke természetvédelmi terület? 

A bánya biztonságossá tétele után sorra épültek a házak
A területet sokáig nem építették be az omlásveszély miatt, ezért  korábban a Tétényi-fennsík szinte valamennyi védett növényfaja előfordult itt is.
Az egri Geotheam Kft közel két éves munkájának köszönhetően ma az egykori életveszélyes, szeméttel fertőzött terület már biztonságos, a természet szerelmesei számára különleges és szép parkká változott, azonban mára a növények egy része kipusztult, vagy csak néhány példány található meg belőlük. 

A sziklafalakat téglákkal megerősítették, a tárnák-barlangok bejáratát betonhidakkal támasztották alá.

Íme a bányászat nyomai:
A természet utat törForrás: http://geospace.hu/hely/kobanya-diosd/18557

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése