2018. augusztus 12., vasárnap

Český Krumlov - középkort idéző díszletek között


A neten számtalan bejegyzésben áradoznak eme városka elragadó mesebeli jellegéről, én most ezt itt nem is cifrázom tovább. Beszéljenek e helyett a képek és az élmények! 

Nekem EZ tetszett a legjobban, de az utazom.com oldalán is jó leírás található. Érdemes ezeket böngészni, mielőtt nekiindul az ember a városnak. 

Krumlov látképe a parkolóból. A helyi rendfenntartó erők szerint azonban a hely, ahol megálltunk egy panorámaterasz és nem parkoló. Igaz, erre semmi nem utalt a látványon kívül, sehol egy tiltó  tábla, vagy záróvonal, vagy ráutaló jelzés.
Ez a kis véleménykülönbségünk 500 Koronába került nekünk (de csak azért, mert szeretik a magyarokat), melyet kénytelenek voltunk kifizetni, mivel a rend eme zord őrénél volt a kerékbilincs kulcsa.

A jellegzetes színes, henger alakú vártorony a városból szinte mindenhonnan látható. A város egyik jelképe a kör alakú vártorony. Az 54 méter magas, hatemeletes torony az alsó vár belső udvarán található. Gótikus és reneszánsz stílusban épült.
A várost a Vltava (Moldva) kettős kanyarulatába építették. Több fa hídon is át lehet kelni a folyó felett.
A városon belül több helyen ilyen zúgókat építettek a folyóra. Remek szórakozás végigevezni a Moldván, vagy vitetni magunkat a helyi népviseletbe öltözött hajósokkal. (rafting tapasztalatainkról itt lehet olvasni)
A városon tekergő folyó alapvetően meghatározza a hangulatot, szerves része az itteni életnek. A víz fölé nyúló teraszokról, vagy partra települt étterem padjairól sört hörpintve bámulhatjuk az elsuhanó hajósokat, vagy a vízparton hűsölő embereket.

A krumlovi vár Csehország második legnagyobb vára. Öt udvarból és negyven épületből áll, valamint tartozik hozzá egy hét hektáros kastélypark is. Folyamatosan építették a14. századtól egészen a 19. századig, de a mai elrendezését a reneszánsz időkben nyerte el.
A felső vár és a barokk színház közti várárkot egy 7 emelet magas, boltozatos híd tölti ki.
További fotóimat  a városról ITT találod.
Kilátás a hídról a  városra
 
Középkori hangulatú városka girbe-gurba utcáiból kinövő többemeletes házak kuszasága magával ragadja az embert. Ettől a szellőző ágyneműtől nekem nagyon élőnek tűnt.
A belváros nyüzsgő tömegét nagyrészt a turisták képezik.
Valójában a városkában alig laknak helybéliek, inkább a turisták vették birtokba.Főleg ázsiai turisták. Szürreális látvány: ázsiai kislány cseh népviseletben.

Mágikus hely! Fogadjunk, hogy ennél a falnál  te is ezt tennéd.

Krumlovval egyidős a sörfőzés.
Ezt a képet akkor készítettem, amikor családunk férfi tagjaitól elváltunk, hogy külön utakon járjuk be a várost.  Csak itthon vettük észre, hogy ők is szerepelnek a képen.


2 megjegyzés:

  1. Gyönyörű kis ékszerdoboz a város, és jó ajándék a fotósoknak is - mint a képek is mutatják :)

    VálaszTörlés