2018. augusztus 15., szerda

Naplemente a Sánc-hegy fölött

Százhalombatta és Érd határában a legenda szerint Attila 125 ezer hun vitéz élén véres csatát vívott Matrinus római kormányzó légióival. A csatában elesett vitézeket itt hantolták el, egész sírdombokat építve tetemeik fölé. Mára az eredeti 122 halomból 91 található meg ezen a helyen.  A hagyomány szerint erről a "száz halomról" kapta a nevét Százhalombatta.

A Sánc-hegy tetején feltárt földvárat Attila váraként is emlegetik. Bár az Érdi krónikákban és a régészeti feltárásokból a rézkori és bronzkori élet képe bontakozik ki :
"A Sánc-hegyen bronzkori (Kr.e. 1600 körüli) földvár nyomai láthatók. Az ember kihasználta a Duna közelségét, a löszdombok kínálta lehetőségeket. Sánccal és árokkal erősítették meg, földvárrá alakították.  A sánc közel 300 m hosszú 150 m széles építmény. A sűrűn lakott, több száz évig fennállt településen az új házakat az előzőek romjaira építették. Később a rómaiak is őrtornyot tartottak itt fenn."
Az egykori földvár feltárási munkálatairól itt lehet olvasni. (Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Adatbázis, https://archeodatabase.hnm.hu/hu/node/2632, 2018. augusztus 16.

További érdekes -, de nem tudom mennyire hiteles -információkat itt olvashatunk a régi magyarok és Érd környékének történetéből.

2 megjegyzés:

  1. Kedves Hölgyem / Uram!
    Ez a kép a Dunáról vagy a Csepel szigetről a százhalombattai Attila várt ábrázolja ám!
    A Blog korábbi írásaiban benne van az érdi Sánchegy és Kakukkhegy, azok bizony a magaslat érdi oldalán találhatók.
    A kép nagyon szép, irigylem a készítőjét!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsolt! Köszönöm szépen a szép szavakat és a kiegészítést is. Azt gondoltam, hogy ez az agyagfal és a tetején lévő terület egészében a Kakukk-hegy. De valóban tévedtem. Egy forrás szerint"(http://www.erdcenter.hu/pub/ec/erd/termeszetiertekek/kakukk-hegy.html) pontosítom tehát: "Az érd-ófalui Kakukk-hegy (t.sz.f.m: 160-177 m) az érd-százhalombattai Sánc-hegy keleti elvégződése. "
      Ennek megfelelően írom át a címet is és a tartalmat is. Köszönök mindent.

      Törlés