2018. február 15., csütörtök

5 éves a blogom


Csaknem napra pontosan 5 évvel ezelőtt írtam az első bejegyzésemet. Ebből az alkalomból kilátogattam a Beliczay-szigetre, hiszen az első bejegyzésem is erről szólt, és végigjártam az akkor - és azóta többször is - bejárt utat. (A szigeten készült legjobb képeimből itt láthatsz egy válogatást>>)

Anno első szárnycsapásaimat a vadonatúj Nikon D3200 fényképezőgépemmel tettem meg. Fotóimat meglepően sokan kísérték figyelemmel, és jó néhányan építő kritikákkal segítettek is jobbá válnom. Külön köszönet Tasnádi László (Tasi)  kollégámnak és  fotós túratársaimnak.

Most gépemet egy Nikon D7200-ra váltottam. Beszereztem hozzá egy Nikon 18-200mm-es  utazózoom objektívet. Objektív választásomat az indokolta, hogy mostanában egyre többet kirándulok nagyobb - nem fotós - társasággal, akik nem feltétlen tolerálják a hosszas vacakolást az objektív cserékkel, és az állvány állítással. PS bár a gép jóval nehezebb mint a D3200, összességében a kirándulásokhoz - reményeim szerint - kevesebb súlyt kell így cipelnem. Hiszen sem állvány, sem további objektív, sem a több objektívhez tartozó szűrők nem fogják terhelni a hátizsákomat. Ha meg kifejezetten fotózni akarok, akkor még mindig beszerezhetek egy türelmes és engedelmes cipelő embert! Ennek hiányában azonban maradok az  egy gép - egy objektív  megoldásnál, és élvezem a nagy átfogó képesség előnyeit, és tolerálom a hátrányait.

Nos az időjárás nem volt kegyes hozzám. Ronda egy szutyok fénytelen idő volt a szigeten, de így legalább ki tudtam próbálni, hogy működik a a gépem magas ISO esetén. Nos végül 400-nál magasabb ISO értéket nem kellett választanom, ezzel pedig még teljesen zajmentes fotókat tudtam készíteni, ellentétben a régi gépemmel.
Tanulgattam a kezelőszervek használatát. Milyen gyorsan tudom változtatni, a helyzethez igazítani a záridőt, fókusztávolságot,  ISO-t, fehéregyensúlyt,m illetve a többi beállítást? Persze egész másképp kell, mint a régi gépen, nem is mindegyik áll kézre, néha majd kitört az ujjam, mire rátaláltam a megfelelő fogásra. Szóval ez lehetne kényelmesebb is, de majd csak megszokom!
ISO 400,  1/100 s, f/11, Fókusztávolság: 20 mm,
A táj mindenesetre alaposan megváltozott. A sziget közepén eredetileg egy kis patak folyt keresztül, melyet egy hőforrás táplált. Két éve még sűrű pára szállt fel belőle. Mostanra a víz teljesen elapadt.
Íme egy régi kép, ilyen volt 5 éve:

ISO 200, 1/125 s, f/7.1, fókusztávolság 200 mm.
Meglepő módon maximális fókusztávolságnál sem tapasztaltam csúnya vignettát.
Az objektív beépített VR rendszerének köszönhetően kézből is egész éles képet tudtam lőni (persze nem Tasi éles, ugye? )

ISO 200, 1/400 s, f/5.6, fókusztávolság 200 mm

ISO 400, 1/640 s  f/8.0, fókusztávolság 20 mm

ISO 200, 1/100s f/8.0, fókusztávolság 28 mm
Egyik percben még nagylátószöggel fotóztam a következő pillanatban pedig telére válthattam. Csudára tetszett a nagy átfogóképesség adta szabadság!
ISO 320, 1/20 s, f/5.6, fókusztávolság 80 mm.
Aztán megtaláltam az idei első virágokat. A virágokról készített fotókkal azonban egyáltalán nem vagyok megelégedve. Minden kép szélén csúnya vignetta keletkezett, az élességet is nehéz volt beállítani, a háttér elmosásával sem voltam megelégedve. Próbáltam tükörfelcsapással, gorillapoddal és anélkül, de nem voltam megelégedve az élességgel sehogy sem!
ISO100, 1/25 s, f/5.6, fókusztávolság 200 mm


3 megjegyzés:

  1. Isten éltesse a naplódat. Mondja még valaki, hogy a blogműfaj halott :)

    VálaszTörlés
  2. Gratulálok a kitartáshoz és a minőséghez! Öröm volt eddig követni és érdekel a folytatás.

    VálaszTörlés