2018. február 2., péntek

Plé büfé

Álmos, szürkehavas vasárnap. Az országban mindenhol máshol 30 cm vakító hóban sétálhatnánk, de mi nem! Pont ide kellett jönnünk, ebbe az Isten háta megetti kis faluba, amit egykoron vörösre festett a mindent belepő finom bauxit por, a timföldgyártás alapja. 
Eltöprengtünk az omladozó vasútállomás és a számtalan sínpár aránytalanságán. A nap során kétszer érkezett és futott ki vonat, mi magunk (4-en) 400%-kal emeltük az állomás forgalmát, pedig mi sem vasúton érkeztünk.
Az 50-es években kezdődött meg itt a timföld gyártás, és a 80-as évekre az ország termelésének közel felét adta. Sokan jártak ide dolgozni a környező falvakból, városokból is. Ámde 1997-ben az aluminium árának nagymértékű csökkenése miatt a termelés nem volt már kifizetődő, a gyárat bezárták. 
Az egykori múlt élő mementójaként állított meg minket a PléBüfé. 
A két borsodi tábla közötti stop tábla hiába szólított fel minket a megállásra, a bódé zárva volt. Ide már nem járnak az egykori gyár dolgozói! Almásfüzitő lakosai ma talán a MOL telephelyen találnak munkát, a bezárt gyár futónövényekkel körülvett emlékei sötéten meredeztek a lakótelep mellett. 
Az egykori aprócska, téglatest alakú, lapos tetős nyaralókban (sok helyen a levegőbe kanyargó csövek hatalmas beton lábai a kertekben vertek gyökeret) ma is laknak. Erről tanúskodnak az előkertbe szép rendben ültetett virágok és veteményes téli maradványai, illetve a házat őrző ebek őrült ugatása. 
A közeli Duna egy lefűződött holt ága a helyiek horgászparadicsoma lehet. Most egy lélek sem volt ott, de szemmel láthatóan nagy becsben tartják, és védik a betolakodó hódoktól a parton álló fákat.

Még egy hatalmas hódvárat is találtunk. Bejárata jól látható volt az apadó Duna vízszintje felett. 
A közeli Duna romantikus parti fái között bokáig süppedtünk az ártéri iszapban, és csodálkoztunk, hogy került a munkásköpeny a fa ágára?
A városka éber őrző-védő szolgálattal rendelkezik, többször lassított mellettünk a járőr és csodálkozva nézte, vajon mit kereshetünk errefelé. Végül megkérdeztük, hol lehetne itt ebédelni, de a szomszédos Szőnybe, illetve  Komáromba irányított minket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése