2020. október 28., szerda

Tiszavirág ártéri sétaút, Pákász-tanösvény és a Göbe

Aki már régóta követi a blogomat, tudhatja, hogy a Tisza-tó az egyik kedvenc helyem Magyarországon, és ha ide jövök, nem mulasztom el végigjárni Tiszaörvényen a Tiszavirág ártéri sétautat. Akár egyedül, akár családdal, megannyi titkot rejt, mindig más, mindig akad újabb felfedezni való. 
Anyukám 70. születésnapjára meglepetés partit szerveztem ide a családdal, sőt, második férjemmel a nászutunkat is itt töltöttük, tehát  talán tényleg érezhető, hogy számomra különleges ez a hely. 

A Szabics Kikötőtől 1300 Ft-ért motorcsónakkal visznek át a szigetre, majd ott magunkra hagynak. Addig bóklászhatunk a szigeten, ameddig csak jólesik, visszafelé integetni kell a partról, és máris indul értünk a motorcsónak. 
A  szigeten egy tanösvény vezet végig tájékoztató táblákkal az egykoron itt élt emberek életéről, hagyományos mesterségekről, a vadon élő állatokról és a kérészek életéről. 
Kilátás az egyik kilátóból a Tisza-tó felé. A távolban Poroszló. Az akvárium tornya szabad szemmel is jól látható, a fotón sajna nem kivehető. 

Sárga avarszőnyeg mindenhol. 

Pár éve építették a Pákász-tanösvényt a szomszédos szigeten. A szigetre egy csónakkal vontathatjuk át magunkat. Már ez is nagy kaland. Ott pedig cuppogós ösvényeken, dongaúton ismerkedhetünk meg a lápi népek életével. Most meglepően nagy volta  sár, jó szolgálatot tett a tanösvény elejére kikészített gumicsizma és bukdácsoló bot. 

A sziget hatalmas fái és a róluk lógó liánok kusza romantikája engem mindig lenyűgöz. 

A sziget közepén található a Göbe-tó, mely a környező nádasnak köszönhetően nagyon tiszta vízű, ide motorcsónak nem jut be soha. ladikkal bárki ringatózhat a közepén. 

Göbe-tó közepén ősszel.

Végül egy régi összeállítás a szigetről az év különböző szakaszaiban: https://tortenetekkepekkel.blogspot.com/2015/04/orvenyi-pakasz-tanosveny-es-gobe.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése