2018. október 17., szerda

Pákász-tanösvény - A Tisza-tó érintetlen világa

A Tiszaörvényről megközelíthető tanösvényen tett látogatásomról már korábban beszámoltam. Most néhány év távlatából újra ellátogattam oda, és újfent lenyűgözött a Tisza-tó eme rejtett zuga, melyet mégis úgy járhat be a nagyérdemű, hogy közben megtapasztalhatja a természet érintetlenségét is. 
A tiszaörvényi Szabics-kikötőből motorcsónakkal visznek át a szigetre, miután lepengetünk fejenként 1200 Ft-ot. Itt a Tiszavirág ártéri sétaúton barangolhatjuk be a területet.
Itt festői környezetben, egy fa hídon átkelve,  hatalmas nyárfák között sétálhatunk egészen a Pákász tanösvényig, ahol egy csónakkal vontathatjuk át magunkat a szemközti szigetre. 
Itt a kijelölt ösvény sokszor sáros, vízzel borított útjain barangolva bejárhatjuk a szigetet, miközben a tanösvény tájékoztató tábláin megismerkedhetünk a  pákászok életével. 
Fekhetünk a nádsátrukban, használhatjuk a göcsörtös botjait, sárgombóccal dobálózhatunk. 
Az úton több helyen pallókat építettek, megkönnyítve a közlekedést. A pákásznak persze nem volt ilyen előépített útja annak idején!
A kilátóból gyönyörködhetünk a Göbe-tó csodás aranysárgába borult látványában. 
A Tiszavirág ártéri sétaútra újra egy csónakkal vontathatjuk vissza magunkat, és alig öt perces sétával el is érhetjük a Göbe-tavat, ahol akár csónakázhatnánk is egyet a tiszta vizű tavon.
Ezek a csónakok a part mellett várják, hogy szükség legyen rájuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése