2022. szeptember 5., hétfő

Tiszabábolna tava körül

Tiszabábolna kis békés strandját tavaly fedeztem fel, amikor a nyüzsgő poroszlói, sarudi tömegből menekülni akartam. A falu kellemes, csendes fürdőhelyet alakított ki a gátoldalban, öltözőkkel, mosdóval, strandröplabda pályával, parkolóval. 

Az alacsony vízállás miatt szárazra kerültek a Tisza-tó kialakulása előtti idők fáinak tönkjei, melyek az elárasztás után konzerválódtak. Ezek többnyire télen, a tó vízének leeresztésekor válnak láthatóvá. 

Szerencsére még nem nagyon fedezték fel a látogatók, így tavaly is kellemes estét lehetett itt eltölteni. Idén pedig egy szál fürdőző nem sok, annyi sem volt a parton, mely talán annak köszönhető, hogy tó vize annyira elfogyott, hogy a partot elszáradt sulyomcsomók fedik, és a vízhez közeledve bokáig süppedünk az iszapba Így aztán a strandot elfoglalták a horgászok, akik azonban csendesen markolták a pecabotjukat és ügyet sem vetettek ránk. 
Kikötő


Éjszakai szállás a part mentén

A tavat tápláló csatorna


Napnyugta és napkelte a part mentén


Gőzölgő víz napkeltekor

Napnyugta a gáton

Reggel sétára indultam a part mentén. A kiszáradt mederben kezdett újjáéledni a sulyom. Volt szerencsém mezitláb is sétálni közöttük. óvatosan lépdeltem, nehogy a tüskés termésre lépjek, de sok lapult a talaj alatt, és a süppedő felszín miatt, sokszor szúrt meg. 

Szomorú sulyom még reménykedik a jövőben. 








2 megjegyzés: