2022. január 17., hétfő

Hárs-hegy tetjéről

Fagyos, csípős a hajnal. Ropog a föld a talpam alatt. Jól esik a mozgás, meregetem a szemem, próbálom kivenni az út irányát a fák között. Az út mentén ijesztő hatalmas sötét gömbök bólogatnak felém. Vajon mik lehetnek? 
Majd fák sötét árnya válik ki a szürkületből, amott pedig egy vaddisznó? Nem, csak egy korhadt tönk meredezik az sötéten. Az éjbe halvány derengés vegyül, már tisztán kivehető a fán maradt falevél kontúrja. Mire felérek a csúcsra a kilátó körül a fák között vörösen fénylik a lég. 
Fellépkedek a kilátó lépcsőin. 
A szürke várost narancssárga  köpenybe burkolja a hajnal. Amott egy füstcsóva próbálja áttörni a reggelt, de még tartja magát a setét.  Fagyos csend ölel körül.
A másik oldalon Hűvösvölgy, gyermekkorom színhelyének házai alszanak még.

Egyszer csak a város fölé bekúszik egy valószínűtlenül rózsaszín felhő. A város ebből mit sem vesz észre, szmogos levegőjét tartja még a narancs burok. 

De innen már nincs megállás. A rózsaszín, mint az új nap reménye,  lassan mindenhová bekúszik. A távoli hegyvonulatok közötti köd selymes lágysága csomagolja puha takaróba tájat. 
Egyre több mindent ismerek fel: Emitt jobbra elöl a templom, amely előtt mindig elmentem iskolába menet. Amott a sulink, szép nagyra nőtt az évek során! És a templomtól néhány centire jobbra  áll a régi házunk valahol. Hiába meresztgetem a szemem, sehogy se találom, pedig ott van, s még most is a stabilitást jelképe számomra. 
Lassan betör a napsugár a völgybe, s birtokba veszi a tájat. Szinte centiről centire követhető, ahogy benéz a házak ablakán.  A város felett pedig már fotózhatatlanul  fehéren izzik a felszálló pára. 
S a nap első sugaraival megérkezik a város zaja is. Emitt autóbusz kanyarodik, amott villamos csilingel. Autók zúgnak, s bár tompán, de zajuk mégis bántón űzi el  a hajnal csendjét.
Lassan elindulok lefelé a hegyről. Jól átfagytam, hát szaporán lépkedek. Az éjszakai titokzatosság eltűnt, napfényben régi ismerősként üdvözlök minden fát és bokrot.

Íme a titok: ezek voltak az út elején a nagy ijesztő  fekete gömbök.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése