2022. január 1., szombat

Ódorvár és Hór-völgye

Cserépfalu szélétől indultunk neki a Hór-völgyének. Az erdő sáros és fagyos volt, az út azonban jéggel borított. 

Hamarosan elértük a Suba-lyuk barlangot, ahol 1920-ban egy Neander-völgyi család földi maradványaira bukkantak. A barlangba egy meglehetősen meredek és sziklás, csúszós ösvényen lehet feljutni, kárptólásul a barlang saját erkélyablakából tekinthetnénk meg az alant elterülő panorámát, ha éppen nem burkolódzna ködbe a táj. 


Visszaereszkedve a völgybe a kiszáradt patakmederben folytattuk az utunkat. Hamarosan elértük az Oszlai tájházat. Az erdészház a az 1900-as évek elején épült. A világháború alatt zsidó deportáltakat  szállásoltak el itt, majd a háború után munkásszálló lett belőle. Meglepő módon vályogból épült, ami Cserépfalu környékén szokatlannak számít. 

A ház előtti rétről már látszik Ódorvár csúcsa. Bár jelenleg félig ködbe burkolózott, mégis volt egy olyan pillanat, mikor azt hihettük, hamarosan kisüt majd a nap!



Így reménykedve folytattuk az utat a völgyben, majd az Akol-lápát elérve nekivágtunk a csúcsra vezető ösvénynek. 

Megvallom, a Hór-völgyének ez a része számomra csalódás volt. Sokkal romantikusabbat, rejtekesebbet vártam a leírások alapján. Talán érdemes  völgy  további 50 km-t jobb időben kerékpárral bejárni. 

Az ösvény mentén kiirtott/kipusztult erdő hűlt helyét láthattuk. A ködös idővel megspékelve különösen világvége hangulatú volt. 



A csúcsra vezető ösvény

Elértük Ódorvár 594 méter magas csúcsát.  A sziklába vésett vonalak mutatják az egykori vár alaprajzát. Valószínűleg már a kő és avaskorban is állhatott itt erődítmény, de a várat valószínűleg a tatárjárás után építhették. 1351-ben említik egy oklevélben. A XV. században husziták foglalták el, majd 1472-ben Mátyás király Fekete Seregének vezére, Magyar Balázs űzte ki őket onnan és leromboltatta a várat. 

A kilátás a csúcsról. Jobb időben be lehet látni a Hór-völgyébe és szemmel lehet tartani az utat. Valószínűleg ez volt a szerepe az ide épített várnak is. Úgy tűnik, valakit zavart a kilátásban ez a bokor, így megtépázta a panorámába belógó ágait :( . 

Bár reménykedek, valamilyen emberibb magyarázatban...

Innen erdészeti úton ereszkedtünk vissza Cserépfaluba, ahol a nemrég nyílt szuper Hór-völgyi Látógatóközpontban pompás kiállítást néztünk meg a környékről. Ajánlom mindenkinek!

Egy kilátópont a hegyről lefelé menet:

Ködös-csipkés erdő



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése