2021. szeptember 13., hétfő

Elhagyott szanatórium a Budai-hegyek közepén

 

Preisich Kornél a Szent László kórház főorvosa, majd igazgatója lett,  egyetemi magántanár.  Együtt dolgozott Heim Pállal is. Mivel a Tanácsköztársaság ideje alatt lett a kórház igazgatója, 1920-ban fegyelmi vizsgálatot indítottak ellene, felfüggesztették főorvosi állásából.
Majd megvette a a Tündérhegy oldalában akkor már álló villaépületet, amit egészen a második világháborúig vezetett. Többnyire tüdőbeteg gyerekeket kezeltek itt. 
Korabeli fotó az épületről>>


A háború végétől 1958-ig az AVH épülete lett a villa.
1958-tól újra kórházként funkcionált: TBC-s és elmebetegeket kezeltek itt.





A kórházat 1978-ban bezárták, majd egy év múlva újra megnyitották: "Tündérhegyi Pszichoterápiás és Pszichoszomatikus-rehabilitációs Osztály" néven járóbeteg-ambulanciával, majd az épületet felújították és fekvőbetegosztállyá alakították.



















1970-es években egy könnyűszerkezetes nappali kórház épült az udvar északi részére, és egy hasonló létesült a főépület és a porta között. Egy tűzvész következtében menthetetlenül leégett. 





1994-től az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (O.P.N.I.) részlege lett, ahol depressziósokat, pánikbetegeket, szorongásos zavarral, valamint fóbiával küzdőket kezeltek.






Az O.P.N.I. 2007-es megszűnése után a Szent István Kórház kihelyezett osztályaként működött 2009-ig, azóta az épület üresen áll.

Források: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése