2016. december 21., szerda

Karácsonyi készülődés Dobogókőn

Csendes, decemberi szombati délelőtt. A szoba ablaka előtt köd gomolyog. Szürke és sötét a kedvem. El kéne intézni a karácsonyi bevásárlást. Elképzelem magam elé a bevásárlóközpontot, körülöttem hömpölygő emberáradat, hatalmas csomagokkal lökdösnek jobbra-balra, a hangszóróból édeskés karácsonyi zene zúg. Elhúzom a számat. Már épp elindulok a munkahelyem felé, amikor jön a megmentő telefon: tesómék Dobogókőre készülnek. Remek! 3 órát kell megtartanom, aztán én is csatlakozom! A lányaim is megörülnek a hírnek, jönnek ők is. Munka közben lassan telik az idő, közben a hó is szállingózni kezd. Délre már Dobogókőn vagyunk mindannyian, emberek alig vannak, a nap ragyogóan süt! 
A kilátópontról messzire látni, a Duna fölött azonban vastag köd gomolygott, mely bekúszik a völgyekbe is, és megakad a hegyek között. Mi élvezzük kicsit a napsütést, majd nekivágtunk a hegy északi oldalán vezető Thirring -körútnak.
Ahogy átlépünk a kapun, a napsütést is hátunk mögött hagyjuk. Leereszkedünk a körút sziklái, és meredélyei közé! A színek eltűnnek, csak a lerakódott zúzmara világít a fák és sziklák feketéi között.
A gyerekek vidáman másznak fel a sziklák tetejére, az apukák kötelességtudóan követik őket, és észrevétlenül vigyázzák lépteiket.
A nagyszülők óvatosan lépkednek a csúszós úton, egy rossz mozdulat és máris szánkáznak le a lejtőn!
Alig jutunk túl az út felén, amikor szembetalálkozunk  a 2014-es ónos eső által okozott fakárok eltakarítási munkálatait folytató erdészekkel. Így visszafordulunk, és körút helyett úgy teszünk, mint az egyszeri kacsa Nagy Lajos Képtelen természetrajzában: "kis darabon bemász, aztán visszamász".
Felfelé erősen kimelegedünk, a gyerekek persze most is legelöl haladnak, ők remekül bírják tüdővel. A Siketek Mária Kegyhelyénél azért nagylelkűen bevárják a felnőtteket.
Szerencsére a tetőn még mindig napsütés fogad, bár kellemetlenül metsző szél is társul hozzá.
Remek karácsony előtti családi kirándulás kerekedett!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése