2016. augusztus 27., szombat

Kornyi-tó

A Kornyi-tó az útról alig látható, megbújik a magas fű között, a mandulafák karéjában.
A Káli-medence vulkáni kúpjai között bájos rétek bújnak meg, néhol kisebb-nagyobb tavak, források törik meg a füves rónák egyhangúságát. A medence legnagyobb tava a Kornyi-tó. A tó körül vezet végig a Theodóra-tanösvény, mely Kékkútról indul, a Theodóra-forrástól és ide is érkezik vissza, közben kutat és egy régi kőbányát is érint, bemutatva közben a környék élővilágát. 1-2 órás kényelmes sétával bejárható.
Ami az útról a szemünkbe ötlik, az Veszprémi Imre kissé bizarr szoborcsoportja, az  Emberi komédia,mely kis domb tetején áll. Innen kiválóan be lehet látni a nádas takarta tavat.
A lefolyástalan felszínen képződött nádas tó,  a "Kornyita".   Medrét karsztforrások alakították.  A másfél méter mély víztér hosszú csapadékmentes hónapok idején akár ki is száradhat. Én augusztus elején találtam benne vizet.

A tavat körbeölelő füves pusztán marhacsorda legelészik. Állítólag még ürgék is találhatók szép számmal a környéken, nekem nem volt hozzájuk szerencsém.

Két kiszáradtnak tűnő mandulafa. Köztüka Hegyestű félcsonkja. Tavasszal, mandulavirágzáskor bizonyára rózsaszínbe öltözik a táj.
Késő nyári mezei virágok borították a tájat, tavasszal azonban igazi növénykülönlegességekkel is találkozhatunk. Kosborok, héricsek, nőszirom, borítják a környéket.
Viharos naplemente készülődik a tó fölött.
A gyerekeimnek nem tűnt túl izgalmasnak a környék. Azért mégis rábeszéltem őket egy naplementés fotózkodásra a szobroknál. Kifogtuk az egyetlen napot, amikor felhős volt az ég.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése