2013. július 15., hétfő

Budaörsi Kálvária domb

"Ott, ahol a kápolna van, a Kálvária hegyen, oda hárman méntek és ki akarták emelni a kincset, amely ott volt. Most úgy tűnt nekik, mintha egy szellem állna ott és az üst pénzzel, mely egy cérnafonálon lógott. Beszélni egynek sem szabadott, mindegyiknek rózsafűzére volt. És ez a három kivette az üstöt. Kettő hazament. Egy, aki idegen volt, többé nem került elő. Ezért építették a kápolnát."
Forrás: Budaörs Lexikon - Grósz András és Filipszky István
A Kálvária domb valójában egy gejzírkúp maradványa. Egyes források szerint ez a domb volt Budaörs határa a XVIII. században. Az 1800-as években a katolikus egyház a kúp tetején egy keresztet emelt, melyhez 8 stáción át vezetett az út, mely a legendában már említett kápolnától indult.

Az eredeti Kálvária kápolnát Kreisz Jakab építtette.  1945-től a második világháború után a kápolna köveit széthordták és csupán a fakereszt menekült meg. 2002-ben Orbán Tibor építész tervei és az eredeti kápolnáról készült fotók és rajzok alapján újjáépítették a Kálvária kápolnát,és november 9-én dr. Takács Nándor székesfehérvári megyés püspök szentelte újjá.
A megmenekült fakereszt.
Eredetileg a Kálvária domb tetejére állították, Szűz Mária, János és Mária Magdolna szobraival.
Ez a látvány tárul elénk lentről. A domb csodás panorámája, a  hely békéje a nap minden szakában vonzza ide a látogatókat.

A dombtetőre csigavonalban vezet fel az út, ezért egyes stációk inkább a reggeli órákban, mások a napnyugta előtti órákban mutatják a legjobb arcukat. A stációk fülkéiben a keresztút egyes állomásait Molnár Göb Zoltán budaörsi művész ólomüveg képei díszítik, amelyek este kivilágítva is csodálatosan mutatnak.
Az ólomüveg képek üveglap mögött vannak, ezért a tükröződés miatt nem mindegy milyen szögből nézzük őket. Fotózni mindenképpen kihívás. 

Az új kálvária út XIV stáción keresztül örökíti meg Jézus Krisztus kínszenvedését és kereszthalálát. Íme néhány ezek közül:

Panoráma csaknem a dombtetőről.
Szemben a Kőhegy keresztje látható.

A Kálvária tér a szoborcsoport lábától. Jó itt ücsörögni.
A térről nézve barátságos rózsabokrok övezik a helyet.
Kápolna a tér felől.
Forrás: http://budaors.varosom.hu/latnivalok/vallasi-epuletek/Kalvaria-kapolna.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése