2024. május 21., kedd

2. nap a Bükkben: Bánkútról az Oszlai-rétig

Záporos, zivataros időt jósolt az Időkép erre a napra, így lélekben  egy nagyobb küzdelemre készültünk Iharral, aki jó kutya szokás szerint nehezen viseli az ilyesmit. De nem volt mit tenni, irány az Oszlai-rét, ott van foglalva szállás. 

Ismét a Bükk-fennsík lankáin jártunk, a beígért vihar helyett szép felhők és jó fények kísérték lépteinket. 


Az egyik rét szélén a sárgálló virágtenger helyett szép kék nőszirmoknak örültem meg. A töbrökben sokáig megáll a víz és a nedvesség, ezért jó élőhely a fennsík  a szibériai nőszirom számára. 

Elszakadva a nősziromtól, elhagytuk a fennsíkot is, lefele vezetett az út egy bükkösben. Az erdő szélén fodros gólyaorr, holdviola, selymes boglárka, harangvirág, madárfészek kosbor és fehér, illetve kardos madársisak virított. Ennyi madársisakot én még életemben összesen nem láttam. 

fodros gólyaorr

Az erdei út a Katalin ösvényen olyan keskeny lett, hogy az út szélét szegélyező fák és bokrok ágai átértek a túloldalra, így úgy érezhettük magunkat, mintha igazi dzsungelben lennénk. 
Katalin- ösvény levezető szakasza, még mindig elég dzsindzsás. 

Ez volt a legjobb rész!

Podagrafű fehér szőnyege szegélyezte az patakot, és az utat. 

Mindenfelé szép számmal virított a kardos madársisak. 

Magot érlelő kontyvirág

Kétlevelű árnyékvirág  - igen találó neve van. 

fehér madársisak


Kétlevelű sarkvirág

Végre leértünka hór-völgyébe, innen már csak vízszintesen vezetett az út. Az utolsó 5 kilométer várt ránk. Fizikálisan egész jól bírtam még az utat, így a 18. km után is, csak a lábujjaim görcsöltek be. Ez okból kifolyólag azonban valódi kínszenvedés volt a következő másfél óra, amit kicsit fedtetett az út szélén épp nyílni készülődő turbánliliomok látványa. 

Turbánliliom



24 kilométer után és egyetlen csepp eső nélkül érkeztünk meg éjszakai szálláshelyünkre, ahol tüzet raktunk, szalonnát sütöttünk, és beindítottuk az aggregátort, aminek olyan hangja volt, hogy biztosak lehettünk, se medve, se vaddisznó, se farkas nem jön a közelünkbe ma éjjel. 


2 megjegyzés: