2021. június 15., kedd

Abasár borospincéi

A szőlőtermesztést Abasáron Hanák Kolos, a település utolsó földbirtokosa honosította meg. A borospincék a sárga kör jelzésen bejárhatók, a körút első fele a faluban vezet végig, majd a szőlősorok között felkapaszkodhatunk a Szent Anna kápolnáig, ahonnan gyönyörködhetünk a lábunk alatt elterülő falu békés látványában. 


A Fő út szélén,  a Kővágói pincesor elején szőlőprés fogadja a látogatókat. A prés több, mint 150 éves, fogaskerék áttételes megoldása miatt ipartörténeti ritkaság. 
"Minden vendég, aki itt jár, vegyen engem észre, 
drága Sár-hegy áldott levét szürcsölje, kortyolja,
vigye hírét, hogy Abasár kész a barátságra,
szívesen vár minden embert vendégbarátságban,
de leginkább, ha egyezik igaz magyarságban!"
(Papp Géza plébános úr, érseki tanácsos)


Kővágói pincesor  pincéi

Abasár a mátrai borvidék egyik legrégebbi települése, több száz pincét találhatunk 3 pincesorán.  A négyzetes alapú borház "ternáca" kőből rakott, a mélybe vezető torokkal együtt. Innen lépcső vezet a mélyebben húzódó ágba. Ezt az ágat már a sziklába vájták. A borház bejárati falát kváderkövekből építették, az ajtó keretét pedig félköríves kövekből állították össze. 



Király-kút

 Aba Sámuel, Magyarország harmadik királya ezer szállal kötődik Abasárhoz, mivel a település volt Aba Sámuel nemzetségfői központja. Király-kúton a legenda szerint maga Aba Sámuel itatta lovát. A király meg nem talált sírja is Abasáron rejtőzhet valahol. 



Bolt- tető és Aba Sámuel palotája

 Aba Sámuel palotájának maradványai a Bolt-tetőn állt egykoron. Ki gondolná, hogy ezen lepusztult szocreál épület mögött most is folynak az ásatások? A feltárás 2006-ban kezdődött és a király palotájának maradványait kitűnő állapotban találták meg.  

Pincék sora és a Bolt-tető pincéi

Abasár zászlósbora az Abasári Olaszrizling, de jellemző még a Szürkebarát, cserszegi fűszeres, Irsai Olivér, Muscat Ottonel.  

Irsai pince

Kilátás a hegytetőről a falura és a falu szélén futó szőlősorokra. A Sár-hegyen található Magyarország legmagasabban fekvő szőlőtermesztésre alkalmas vidéke. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése