2021. június 15., kedd

Ágasvár és a Csörgő-patak völgye, ezúttal nyáron

Szeretem egyazon helyet több évszakban is felkeresni, és megtapasztalni, milyen is az hóban, vagy teljes napsütésben, vagy éppen a fák lombkoronája közé bújva. Ezért választottam úti célul ismét ezt a helyet. 
Lombzáródás után az erdő sűrűjében kellemesen hűvös marad a levegő, még a legmelegebb nyári napon is. A Csörgő-patak hangosan csörögve zúgott tova méteres sziklái között az erdő párás félhomályában. 
 
Ezen a fa előtt mindig megállok, és tisztelgek ereje és kitartása előtt. Vajon meddig bírja még a szikla tetején?  Íme egy kora tavaszi kép erről a fáról. 

Ha a patak mellett maradunk, és nem a turista úton követjük a piros jelzést, többször is át kell kelnünk a patakon. 

A két méter átmérőjű sziklagömböket vastagon borítja a moha. De nem csak páfrányok telepedtek meg rajtuk! Némelyiken már méteres fácskák is gyökeret eresztettek. 

A sziklák között a patakban váratlanul ez a ez a két koponya figyelte lépteink.

Erdei Zöld Manó 

Egy ponton felkapaszkodtunk a zöld négyzet jelzésre, ami az ágasvári turistaházig vitt fel bennünket. Ínycsiklandozó kajaillat töltötte be a levegőt. 

A háromszög jelzésen egy jó meredek kaptatón rohamoztuk meg Ágasvár csúcsát. Erős szél és szép
 panoráma fogadott. A tavaszi panoráma ugyaninnen. 

A háromszög jelzés a gerincen halad tovább.
Az ösvény mellett tarka nőszirom és más vadvirágok virítottak.

 A Szamár-kő vulkanikus működés eredménye. 
Pár lépéssel odább pedig a Newton-szikla foteljében megpihenve fordíthatunk hátat a panorámának. 
Innen a kék, majd a zöld jelzésen jutottunk vissza Mátrakeresztesre.  
Alsó része finomabb szemű, vulkáni-üledékes sorozat, melyre a jóval keményebb, láva által cementált törmelékkő (breccsa) települt, ez magyarázza a kőzetminőség eltérését és a figyelemfelkeltő alakot. A lejjebb megtalálható tufák (a kitörésekkor aláhullot törmelékes kőzetek) és a rájuk támaszkodó, lávától összesült összlet a rétegvulkán periodikus (hol lávaöntő, hol robbanásos) működésének hírmondói. (forrás: https://www.termeszetjaro.hu)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése