2016. október 1., szombat

Nagykovácsi, a megújuló falu

Nagykovácsi egy zsákfalu, melyet 3 hegy ölel körbe: Kutya-hegy, a Nagy-Kopasz és a Nagy-Szénás. Mindezek miatt sokan járnak ide túrázni, főleg hétvégén nő meg a kirándulók száma. A környező hegyek tetejéről csodálhatjuk a völgyben megbúvó házakat, illetve a másik irányban megcsodálhatjuk a Pilis hegyvonulatait.  
De nem csak a túrázók paradicsoma ez a hely! Lakosainak száma 2000 óta megduplázódott. Az új parcellázások során a hegyoldalba mutatós családi házak épültek, ahova 2-3 gyerekes családok költöztek. Nagykovácsi lakosainak harmada gyermek!
Nagykovácsi rendezett házai és terei között békésen megfér a régi és az új.
A templom környéki Ófalu egyik utcája
Felújított parasztház az Ófaluban

Bár új, modern iskolát építettek a régivel szemben, az Öregiskolát (1870) mégis nagy becsben tartják a helyiek. A rossz állapotú épület megmentésére megalakult az Öregiskola Baráti Köre, majd az önkormányzat jóvoltából ma az épület egy háromszintes teremkönyvtárnak ad otthont és művelődési házként is üzemel.  
Az új iskola
A svábok által épített katolikus templomtól nem messze, az újonnan parcellázott hegyoldal lábánál a régi, parasztházból átalakított református templom helyett a helyi gyülekezet 2007-ben új templom építéséről határozott.
A faluban legalább 4 étterem, 2 cukrászda,  2 gyógyszertár, könyvesbolt, virágüzlet, kertészet, hobbibolt, több kozmetika, fodrászat, autószerelő műhely, edzőterem működik. Én nyár közepén töltöttem ott egy hetet, és számomra meglepő volt, hogy 7000 fős zsákfaluban ennyi lehetőséget találtam étkezésre, vásárlásra, kulturális és sport programokra.


Az egyik parkoló melletti kőkerítés falán találtam ezeket a festményeket, melyek a gyerekrajzok alapján számomra hitelesen összefoglalták Nagykovácsi életét.
A fenti képeken is megjelenő Békás-tó a település határában terül el, rövid, kényelmes sétával elérhető. A szúnyogoktól eltekintve békés romantika fogadott a partján. Szemmel láthatóan a helyiek szívesen időznek a partján, télen állítólag korcsolyázásra is alkalmas
A falu egész területe rendkívül rendezett, látszik, hogy az itteniek igyekeznek megőrizni a régit és megpróbálnak teret hagyni az újnak, lehetőleg a csodás természeti környezet megőrzésével.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése