2016. szeptember 27., kedd

Kőbánya a Naszálynál

A Naszály hegy északi része egykoron a sziklamászók paradicsoma volt, ma már messziről látható a hegy hatalmas "gyomra", mely a kőbánya működtetésének eredménye. 1963-ban egy cementgyár létesült a hegy lábánál, mely a Naszály mészkőkészletére alapozta a működését.  Környezetvédelmi szűrőberendezések nélkül  üzemelő gyár miatt Vác egyike volt a 12 legszennyezettebb településnek Magyarországon.  A rendszerváltás idején a gyárat privatizálták, a fejlettebb technológiának és a környezetvédelmi szabályok betartásának köszönhetően a légszennyezés megszűnt a város közelében, a sárgáspiros hatalmas tájsebek azonban maradtak, sőt azóta is növekszenek.
Köveiből épültek a Lánchíd pillérei.

1. A zöld algák munkája a sekély tengerekben - a dachsteini mészkőréteg 

A hegyet alapvetően a 200 m vastagon elterülő szép világos színű dachsteini mészkő alkotja, mely a földtörténeti triász idején az itt elterülő sekély tengerekben képződött.

2.  A Naszály kiemelkedése és karsztosodása

Majd a kiemelkedő Naszály rög szárazföldi területté alakult, melyet a terület  karsztosodása és a bauxitképződés bizonyít. A karsztosodás következtében hatalmas víznyelő barlangok jöttek létre. Az egyik legnagyobb a Naszályi-víznyelőbarlang, melynek mélysége 171 méter, hossza kb 1700 méter.
A mélyben a Naszályi-víznyelőbarlang bejárata, a Cserhát leghosszabb és legmélyebb, az ország 9. legmélyebb barlangja. Hűs és sötét üregeiben  a patkósorrú denevérek tanyáznak .

3. Ismét tengerparti lapály - hárshegyi homokkő

Az eocén korban a hegy lába ismét tengerparti lapály volt, amin a szárazföld távolabbi részéből odaszállított homokos-kvarckavicsos üledék rakódott le. Ez a lilás üledék figyelhető meg a kőbánya legfelső szintjén.
A későbbi korokban keletkezett üledékes kőzet a hárshegyi homokkő, mely a Naszály gerincét mintegy 20 méter vastagon burkolja. A homokkő kiváló építőkő, mert fagyálló és jól megmunkálható. A Nagybánya vagy Cserkőbánya hosszú időn keresztül adott jó minőségű követ sok jelentős építkezéshez - például a váci székesegyház oszlopait is innen szállították.


forrás: http://www.kosd.hu/index.php/naszaly-hegy-foeldtoerteneti-multja
forrás: Kibelezett hegy a Dunakanyarban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése