2014. május 29., csütörtök

Fót - telefon blendéjén keresztül

Az úgy történt, hogy lányommal és a barátjával Fótra utaztunk egy kis városnézéssel egybekötött kikapcsolódásra. Természetesen vittem a fényképezőgépemet, ám amikor az első képet el akartam kattintani, a gépem egy üzenetet küldött, miszerint a kártya írásvédett, helyezzem a csúszkát look állásba. Semmi gond, gondoltam, kivettem a kártyát és... egyáltalán nem találtam a csúszkát, kiesett a kártyából. Sebaj, van másik! Behelyeztem, kattintanék, jön a barátságtalan üzenet: "a kártya írásvédett, helyezze a csúszkát look állásba!" A tartalék kártyából is kiesett az a kis pöcök. Mindenféle kreatív megoldáson gondolkodtam, mint pl. egy celluxszal leragasztani a rést, de közben kinyitott a közeli fotós bolt. Itt azzal biztattak minket, hogy holnapra meg is érkezik a kártya, ha most megrendeljük. Kösz.
Felhagytam a bosszankodással, végülis az élmény mindenképp élmény. Így történt hát, hogy teszteltem telefonom képkészítő képességeit.
Nagyon furcsa volt, hogy fotózáskor nem volt miben kapaszkodni, a könnyű telefon mégis remegett a kezemben. Egész bizonytalannak éreztem az exponálást. 
Arra hamar rájöttem, hogy a telefon zoom-ja digitális zoom, jelentősen romlik  a képek minősége a használatával, így aztán csak adott képkivágással dolgozhattam.
A fóti katolikus templomot Károlyi István épített felesége számára. A templom tervezésére Ybl Miklóst kérte fel.  Valójában nem is egy, hanem két, egymás fölé épített templomból áll a négytornyos, háromhajós, monumentális építmény, melynek az alsó része családi sírboltként funkcionált.
Bélletes kapuboltozat. A kapu tetejének két oldalán Szent István és Szent László szobra.
Az épület  Ybl zsenialitásának köszönhetően már akkor a kiforrott romantika jegyeit mutatta, amikor Európában még csak a romantika hajnalán állt az építészet.

A templomkert 14 kis épületében a 14 stáció jeleneteit örökítették meg.

A templom után a Károlyi kastélyt és kertjét vettük célba.  Teljes szélességében csak nagyon távolról lehetett volna befogni a kastélyt, itt volt az ideje letesztelni a telefon panoráma készítő képességeit. Íme: 
A hatalmas park elején álló, barokk eredetű kastély Ybl Miklós által kapta mai, klasszicista stílusát.
 
A parkot 140 hektárnyi területen, az 1820-as években gróf Károlyi István hozta létre. Ez volt az első angol kert, amit megnyitottak a nagyközönség számára is. Az államosítást követően a park területe 35 hektárra zsugorodott és nagymértékben károsodott a mai napig is ritkaságokban bővelkedő park, hiszen több mint 250 száz évesnél idősebb fát, platánsort láthat az ide látogató. 


A kastélyban működik 1957 óta a Fóti Gyermekváros. A kastély parkja most is hangos gyerekzsivajjal volt tele. A parkban lakóépületek, Waldorf iskola és számtalan szocreál szobor rejtőzik. 


A kastélypark legszebb dísze a tó, melyt most a virágzó nyárfa fehér virágai terítettek be. Jól esik megpihenni a partján.
A gép nehezen birkózott meg a tájképekkel, egyetlen használható képet sem sikerült lőni, melyen látszana a tó különleges szépsége, és nyárfa szállongó virága, melytől olyan volta  táj, mintha havazva. 

Készítettem azonban néhány közeli képet, a fű között meglapuló nyárfavirágokról: 
Ha egy kicsit tovább megyünk az úton, a park eldugottabb részében folytatódik a tó, folyóvá alakul, egész vadregényessé válik a táj. A vizet vízinövények, illetve mindenhonnan behajló, behulló korhadó faágak lepik el. Az egyik ilyenen egész a tó közepéig bemerészkedtünk. 
A két kép között annyi  a különbség, hogy a második a telefon bekacsolt HDR funkciójával készült. Semmiféle utómunka nincs rajta.
 

A képek iPhone 4S készülékkel készültek, a fekete-fehér konverzió már az utómunka eredménye. A készülék fényképező programján ugyan beállítható, hogy azonnal fekete-fehér képet készítsünk, de ez gyakorlatilag csak egy effekt a színes képen. Amikor a gépemre másoltam a fájlokat, a színes példányokat kaptam meg. Ezeket próbáltam aztán a fényképezőgépen látott fekete fehérhez hasonlóra átalakítani.

1 megjegyzés:

  1. Legközelebb már nem is fogsz a kezedbe csúnya, ronda, nagy és nehéz fényképezőgépet...:)

    VálaszTörlés