2023. július 23., vasárnap

Vágbeszterce vára

Vágbeszterce vára a Vág folyó fölé magasodó egyik hegycsúcson áll, és a Manin szerpentinjéről több helyről is láthattuk előző nap. Így  zárónapunkra azt terveztük, tornyából szemléljük meg a tájat. 

A vár épp rekonstrukció alatt állt, munkások dolgoztak a helyreállításán. Úgy néztem ez hosszú projekt, találtam egy 2 éves blogbejegyzést, amiben már említették a munkálatokat, és a képek alapján úgy tűnt, nem sokat változott a helyezet. A várból mostanra nem sok maradt meg: csupán néhány fal és toronycsonk, meg a kapu feletti bástya maradvány. A másik épen maradt, vagy helyreállított helységben souvenireket vásárolhatunk. íKész szerencse, hoyg legalább ez az egy szoba megmaradt!

A várat valószínűleg a tatárjárás után építették, első írásos  említése Csák Mátéhoz köthető, 1316-ban.
Az idők során  birtokolta lengyel nemes, erdélyi vajda, többször lett királyi vár. 
A huszita harcok során leégett, királyok huzakodtak rajta. Hunyadi János kormányzó több Vág-völgyi várral együtt 13.000 aranyforintért váltotta magához. Mátyás király  Podmaniczky Lászlónak adományozta a várat és a hozzá tartozó birtokokat és  jövedelmeket. 
"Az indoklás szerint Podmaniczky hűséggel szolgálta Hunyadi Jánost és Lászlót, az utóbbi pedig 1200 aranyforinttal is tartozott neki. Podmaniczky Szilágyi Mihály oldalán fáradozott Mátyás királlyá választásán is. "

Bécs sikertelen ostroma után, 1684-ben  a császári csapatok elfoglalták a várat és felgyújtották, majd 4 év múlva állítólag felrobbatnották. Más források szerint a Rákóczi-szabadságharc idején a kurucok még használták a várat.  Ezen verzió szerint 1708-ban még van adat a vár használatáról. Végül 1858-as földrengésben omlott le a vár még álló tornya. 

Kilátás a várból a Vág völgyére. Balra a folyó kanyarog, jobbra pedig az autópálya. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése