2014. április 23., szerda

Kővágóörs és a kőtenger

Cerezo nyári bejegyzése óta vágyom erre a helyre. Lányom és párja fejében is élénken élt a gondolat, hogy akár csak 1 napra is, de ellátogassunk ide. A család nagy része elutazott húsvétkor, így nagy magányunkban épp ideálisnak látszott az alakalom, hogy valóra váltsuk tervünket. Persze jobb többször visszajönni ide, ideálisabb fényviszonyok között, ha az ember igazán jó képeket szeretne fotózni,  de nekünk most ez jutott. 
Íme hát, amit láttunk és tanultunk:

Valamikor a pliocén kor folyamán a beszivárgó csapadék a mélyből feláramló karsztvíz és a Káli-medencében akkor még jelen lévő homokban tárolódó enyhés sós víz keveredése speciális kémiai viszonyokat teremtett. Ennek hatására egyes gócpontokban kovás (szilícium dioxid)  oldatok cementezték össze a homokot. E  gócok növekedésével óriási gumó alakú, vagy lepényszerű kemény kőzettestek jöttek létre a homokban, míg a körülöttük lévő üledék továbbra is laza szerkezetű maradt. 

Később a  terület megemelkedése után az erózió elhordta a laza szerkezetű üledéket és így felszínre kerültek a bizarr formák. 
Hogy csináljunk nyusziból oroszlánt? Szól a klasszikus vicc. Itt megvalósította a természet.
Balról nézve nyúl, jobbról oroszlán, aminek épp szemébe süt a nap.
 A kialakuló kőhátak hossza elérheti a fél km-t is, szélességük viszont alig haladja meg az 50-100 m-t. A homokkővé cementálódott zóna vastagsága 10 m nagyságrendű. 

Az erózió során a kőzetek felületét a szél csiszolja, illetve egyes helyeken apró mélyedések, madáritatók alakulnak ki. 
Nekem ez egy nyelvét lógató kutya hatalmas (vizenyős) szemekkel.
Ha fordítva nézem, akkor egy halálfej, fejjel lefelé,  amelyet valószínű egy óriás meg is taposott, ott a lábnyoma a homlokában.
Kővágóörs körötti kőtenger homokkő és a kavicskő tömbjeit szilícium dioxid alkotja.  Erről a vegyületről azt kell tudni, hogy csak néhány ásvány keménysége nagyobb nála, pl. a topázé vagy a gyémánté. Rendkívüli keménysége, no meg az egyenletes szemcsemérete tette lehetővé, hogy kiváló minőségű malomkövet készítsenek belőle.
A Káli medence malomkövei messze földön híresek és keresettek voltak. 
A pannon homok egyes helyeken speciális minőségű. Sem vas, sem mész nem szennyezi, tisztán kvarcszemcsékből áll, amely a a fehér üveg gyártására kiválóan alkalmas.
A helyi lakosság évszázadokon keresztül vágta a kőtengerek tömbjeit, innen eredeztethető a Kővágóörs név.
A jövesztés ősi módszerrel történt. A kövek hajszálvékony repedései mentén lyukakat fúrtak, abba száraz faéket vertek. Vízzel locsolva ezek megduzzadtak és lehasítottak egy-egy kisebb tömböt, amit aztán megfelelő méretűre és alakúra faragtak. 
A hely valóban a nyugalom szigete. Jól esik elheveredni a köveknél, a kis gyíkok 
és csodás növények között.
A most nyíló kutyatej sárga virágai fogják közre a sziklákat.

Szíve van a helynek
Párban - Pihenő a szikla tövében
Párban - együtt napozni jó!
Párban - agárkosbor
Hosszú ember a bokor mögött
A honfoglaláskor ez a vidék az Örs nemzetség szállásterülete volt, innen a település nevének második része. Kővágóörs első okleveles említése 1263-ból való, ekkor még Szent-László-Örsnek nevezték. Szent László király emléke máig él a néprajzkutatók által gyűjtött helyi mondákban, melyek szerint vizet fakasztott itt is, a Káli-medence lakóinak.
Sziklák a faluban is sok helyen megtalálhatók.
 Épp ennél a háznál jártunk, mikor megfordultam, és egy különös figura tűnt a szemembe. De jó lenne lefényképezni! Gondoltam magamban, majd barátságosan ránk köszönt, és megkérdezte, hogy két ilyen gyönyörű virágszálat vajon meglocsolhat-e. Máris zúdította ránk a kölnit (szerencsére nem a vödör vizet). Én meg kaptam az alkalmon, és megkérdeztem, hogy tojás helyett lefotózhatom-e? 

Közben János barátságosan elbeszélgetett velünk, elmesélte, hogy régen hagyománya volt itt a húsvétnak, de ma kihalt a falu (ezt mi is tapasztaltuk). Nagy kár, mert gyönyörű hely. Még mindig minden második ház eladó, mint ahogy azt Cseh Tamás féle interjúban hallhattuk még jó pár évvel ezelőtt. A falu házainak felel romokban, a másik felel gyönyörűen felújítva. A faluban egyetlen étterem működik már csak, pedig van itt vagy 4. És persze van a Zenit, ami egy kocsma, és igazán remek hely. Ő maga sokáig postásként dolgozott, de munka mindig van, most közterületet felügyel, és rendbe rakja azt, amit a huligánok szétvernek az éjjel.
A falu házainak felel romokban, a másik felel gyönyörűen felújítva.

1 megjegyzés: