2024. augusztus 18., vasárnap

Keresztelő Szent János temploma a Bohinji-tó partján

A templom Ribcev Laz-ban található, a tóból kiömlő Száva folyó felett átívelő kőhíd lábánál 1300 előtt épült. Fehér falainak szélét festett geometriai formák díszítik, teteje, mint a legtöbb itteni templomnak, fazsindelyes. Különlegessége a barokk harangtorony, amelyet a 18. században a templom bejáratával egyidőben építettek a templomba.


Ami azonban igazán érdekessé teszi a templomot, azok a belső falfestményei. Egy részük a legrégebbi szlovén freskók közé tartozik,  a 13. században készültek, mintegy 72 szentet és egyéb motívumot festettek meg ebben a nem túl nagy temlomban. 





A rendkívül meglepő ábrázoláskon nem csak a látogatók lepődnek meg, hanem a tudósok is csak találgatásokba tudnak bocsátkozni színek, témák tekintetében. 

Keresztelő Szent János lefejezése


A templomban több jelentet is láthatunk, melyek Keresztelő Szent János lefejezésének egyes mozzanatait elvenítik meg. 
Az egyik freskón például 6 lábujja van  Keresztelő Szent János  egyik lábán. 



Érdekesség a Keresztelő János fából készült feje is, amely 1380-ból származik, s a templomban díszhelyre került. 
 

A fehér ördög


A szentély előtti boltív bal oldalán Ábel mutatja be áldozatát Istennek egy fehér bárány formájában. Míg a jobb oldalon Káin látható két fehér ördög társaságában. 

Az  egyik épp Káin nyakában ül  és egyesek szerint gyilkosságról sugdolózik. Ez a meghökkentő szimbólum mindmáig számtalan találgatásra ad okot a tudósok körében is. Van olyan elképzelés, hogy az idők során lekopott a fekete festék, mások szerint a fehér szín a szlovén népmesékben és mondákban különleges jelentéssel bír. 

Sárkányölő Szent György


Szintén fehér paripán vágtat Szent György, amikor dárdáját a sárkány szívébe szúrja. 

Furcsa ábrázolások


A templomban több helyen is láthatunk angyalokat, melyeknek vámpírszerű fogaik vannak, más férfialakok pedig golyvában szenvednek. 
De a figyelmes szemlélő még számtalan meghökkentő részletet fedezhet fel ezeken a falfestményeken. 




Szent Kristóf


A templom déli homlokzatán több rétegben négy Szent Kristóf  látható, melyek 1300-ban, 1400-ban, 1530-ban, illetve 1894-ben készültek. Szent Kristóf egykor a kocsisok patrónusa volt, ma a sofőröket védi. A középkorban  az emberek azt hitték, hogy ha ránéznek, szerencsés napjuk lesz.



A harangtorony


A templomban található a világ első zenés harangtornya, amely az "Oj, Triglav, moj dom" című dalt játssza. Barokk harangtorony, amely a templom melletti keleti fészerrel együtt a XVIII. században épült bővítésként. Dupla hagymáról, lámpásról, zsindelyes tetőfedésről ismert. Ottjártunkkkor sajnos nem volt látogatható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése