2023. június 29., csütörtök

Szatmárcseke fejfás temetője

Belépve ebbe a temetőbe az az érzésem támadt, hogy a természet és az ember itt egységet alkot, úgy az életben, mind az elmúlásban is. Minden temető lecsendesíti az arra járót, de valahogy elválik ott az élő és a holt. Itt azonban a csónak alakú, sötét színű tölgyfából készült fejfákon az arcot idéző faragások szinte megelevenedtek a kora délelőtti fényekben. Bár az arcokat a délutáni nap világítaná meg, mégis a fejfák körül vibráló fény különösen élővé tette a temetőt. A "csónak" és az "ember" egyé olvadt, és sötét, mégis békés mementóként emelkedett ki az évszázados fák és a színes virágok öleléséből.  Megrendítő természetességgel vittek át egy rendkívül  harmonikus, egyszerre régi és új világba. Elképzeltem az életüket, és úgy éreztem, jó lett volna közéjük tartozni. Olyan volt a sok egyforma fejfa, mintha mind egyetlen nagy család lennénk. 

Ezek az érzéseim. 

A tények azonban azt mondják, hogy a fejfák nem csónakok, hanem azért ilyen kialakításúak, hogy védjék a fába vésett írást, az arc pedig a környék jellegzetes díszítése a "magyar bajusz", mely sok egyéb építészeti elemen és használati tárgyon megjelenik.  Ettől még az összhatás marad, s aki ide belép, óhatatlanul az enyémekéhez hasonló érzések birtokába kerülhet. 

Csónakok és emberek indulnak utolsó útjukra a vén fák alatt.

A temetőt Mária Terézia ama rendelete után alakíthatták ki, amely megtiltotta a templomkertbe való temetkezést.
 
A temető első említése 1782-85 között történt. A legrégebbi fejfára ma az 1880-as évszám van írva. 

Kőből készült fejfát csak a gazdagok engedhettek meg maguknak, így a környék ősi családjai, köztük Tyukody István, mely a legrégebbi sírkő, 1857 március 28-án állíttatta neje. 

Évszázados tölgy alatt 

Az embernek óhatatlanul az az érzése támad, hogy csónakba vésett arcokat lát. 

Kölcsey Ferenc élete jó részét Szatmércsekén töltötte, a csekei Kölcsey-kúriában írta a Himnuszt, valamint több ismert művét is. Nem meglepő tehát, hogy  1838-ban itt temették el, testvére mellé. 


Nagyon érdekesek a sírfeliratok is. Szinte minden fejfára került néhány kedves üzenet az elhunyttól, vagy az elhunytról. Ezen házaspár fejfája egymás mellett áll, és a alig fél évvel élte túl a férj a feleségét, 64 év házasság után. 

Minden fejfa első sora: A-B-F-R-A, vagyis A Boldog Feltámadás Reménye Alatt, és a B-P, azaz Béke Poraira felirattal zárul. 


A kalaszicista stílusú emlékművet 1983-ban adták át, ekkor exhumálták Kölcsey Ferenc sírját, és a költőt itt helyezték végső nyugalomra. 

Különleges hangulatú csekei temetőben békére lel mind az élő, mind a holt lélek. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése