2021. december 8., szerda

Hubertus kápolna - hazánk egyik legelhanyagoltabb kápolnája

Legalábbis azok közül, amelyek településen belül találhatóak. 

A kápolna Csobánka mellett magasodó Oszoly csúcsról is látszik, de először akkor vettem észre, amikor végigsétálva a gerincen, a Siasny-pihenőnél nézelődtem. Csobánka felé tekintgetve a hegyoldal többnyire sűrűn beépített, ráadásul Margitliget felé valóságos villaépületek pompáznak. Egy részen azonban a hegyoldal nagy része fákkal sűrűn borított, és a fák közül ez a kis kápolna kandikált ki. 



Le is ereszkedtem a völgybe, fel is kapaszkodtam a hegyre újra a másik oldalon. Mindenképp látni akartam a kápolnát. Ott ált egy kisebb csúcs tetején, fákkal körülvéve és igen szomorú látványt nyújtott. Falai összefirkálva, ablakai kitörve, pedig egyenest Münchenből érkeztek ide a festett üvegablakok a XX. század elején. Ráadásul akkor ingyen készítették, ingyen szállították.  
Történt ugyanis a helyi vadásztársaság tagjai elhatározták,  hogy kápolnát építenek Szent Hubertusz, a vadászok, erdészek védőszentjének tiszteletére. Azonban az általuk felajánlott pénz csak az építkezés felét fedezte, így Margitliget akkori lakó további felajánlásokkal egészítették ki az összeget, illetve saját kezük munkájával is segítették az építkezést. 
A terveket Modi Lajos készítette, maga a kápolna  neogótikus stílusban épült, a graffitik ellenére is nagyon mutatós, arányos épület, kis tornyocskával a tetején. 


Az oltár feletti Szent Hubertus festményt is ajándékba kapta a kápolna a festőművésztől, Horváth Andortól. 
A kápolnát 1904-ben szentelték fel. 
A második világháborúban több sérülés is érte. Majd a háború  után a Margitligeti villák egy részét az állam kisajátította. Dr. Gmelin Ottó - aki többek között a Csobánkai Szépészeti Egyesület alelnöke volt - villáját  a "Patyolat Vállalat kapta meg nyaralónak, s hozzá kapta a kápolnát is. Ezt egyszer kimeszelték, majd sorsára hagyták." - írja az építő vadásztársaság pénztárosának unokája, dr. Szarka Ernő.  



2021 áprilisában a csobánkai önkormányzat oldalán volt olvasható egy kis hír, miszerint megmenekülhet a kápolna a pusztulástól. Úgy legyen!

Kilátás a Stiasny-pihenőről Margitliget felé. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése